Suchá popraskaná kůže a svědění: Jak nepříjemným příznakům psoriázy předejít?

Pokud trpíte psoriázou, je důležité udržovat vaši pokožku neustále hydratovanou
  |   zajímavost

Pokud máte na kůži suché skvrny, které nepříjemně svědí a jsou začervenalé, je možné, že trpíte psoriázou. Jde o nepříjemné chronické kožní onemocnění, které může způsobit dokonce i popraskání kůže a krvácení. Naštěstí lze jeho příznakům poměrně lehce předejít.

Lidé trpící psoriázou trpí zároveň i nepříjemným svěděním, které ji doprovází, a mívají tak silné nutkání si skvrny na kůži, kterými se tato nemoc projevuje, škrábat. To ale může způsobit popraskání kůže a následné krvácení, jak na svém webu uvádí Národní zdravotní služba.

V některých případech může ale kůže postižená psoriázou popraskat a krvácet i při pouhém ohýbán končetin nebo jejím odíráním o oblečení.

Praskliny na kůži poté nejen bolí, ale také zvyšují riziko infekce. Psoriázu bychom tedy rozhodně neměli ignorovat, ale dělat vše pro to, abychom těmto nepříjemným komplikacím zamezili.

Jak ošetřit praskliny na kůži?

Praskliny, které se na kůži objevují v důsledku jejího nadměrného škrábání či jen v důsledku ohýbání končetin, je nutné okamžitě ošetřit, abychom zamezili vzniku infekce.

  1. Nejdříve je nutné si umýt ruce teplou vodou a mýdlem, abychom do rány nezanesli žádné nečistoty.
  2. Poté zastavte krvácení, použijte k tomu čistý kus látky, gázy či obvazu. Gázu na ránu opatrně přitlačujte do té doby, dokud se krvácení nezastaví.
  3. Dále ránu opláchněte pod tekoucí vodou. Okolí rány můžete opatrně očistit mýdlem.
  4. Ránu opatrně osušte a namažte ji ochrannou mastí. Skvělou volbou je mimo jiné i obyčejná vazelína, jak uvádí odborný časopis The Journal of Allergy and Clinical Immunology. Vazelína může údajně posílit nejen naši pokožku, ale i její imunitní reakci.

Pokud si všimnete, že z místa praskliny vytéká hnis nebo se dobře nehojí, může se jednat o známky infekce. V takovém případě se okamžitě poraďte s vaším praktickým lékařem o dalším postupu.

Prasklinám na kůži ale můžete lehce předejít

Velmi důležité je udržovat vaši pokožku neustále dobře hydratovanou. Suchá pokožka je náchylnější ke vzniku prasklin, a tím pádem i k potenciálnímu vzniku infekce.

Lidé trpící psoriázou by se měli vyhnout dlouhým horkým koupelím ve vaně, ale dokonce i delšímu sprchování. Tyto zvyky totiž mohou jejich pokožku vysušit.

Ihned po sprše je nutné na pokožku aplikovat hydratační krém, abychom snížili riziko vzniku prasklin.

Pomáhá také pravidelné odstraňování odumřelé kůže. Lidé, u kterých vznikla psoriáza, by se ale měli vyhnout odstraňování odumřelé kůže mechanicky. Ideální volbou je v tomto případě zvolit sprchový gel nebo krém s nízkým obsahem kyseliny salicylové. Tato látka nám může pomoci odstranit odumřelou kůži mnohem jemněji než mechanický peeling.

Zdroj: Everyday HealthNational Health ServiceNational Library of Medicine

KAM DÁL: Rakovina: Jak této nebezpečné nemoci předcházet?