Co potřebuje ke spokojenému životu kočka

Kočka má ráda své rituály, je chytrá a ledaccos se naučí, jen musíte vědtě, jak na ni
 

Jsou svéhlavé, nedají se vychovat. Tak to je asi nejrozšířenější názor na kočky. Ale co když je to trošku jinak?

Kočky, které nemohou volně chodit ven a dostatečně se tam zabavit, velice „trpí“ tím, že mají zakázaný přístup do některých částí domu nebo bytu.

Kdy o kočce neuvažovat

„Klienti to většinou odůvodňují tím, že nechtějí mít kočičí chlupy v ložním prádle, na stole, na sedačce, na koberci v dětském pokoji. Obvykle to vadí více jednomu z partnerů, a druhý se snaží vyhovět. Takže patřičné místnosti před kočkou zavírají, nebo kočku z určitých míst stále vyhazují. Nakonec jsou ve stresu všichni,“ říká veterinářka a zvířecí psycholožka MVDr. Hana Žertová. Pokud už předem víte, že váš partner by šílel z kočičího chlupu v polévce, a pokud si potrpíte na vzorný pořádek a čistotu, o pořízení kočky raději vůbec neuvažujte.

Neberte jí rituály

Kočky se vyznačují tím, že hodně lpí na obvyklých pravidelných rituálech a svých jistotách. Některé (ty zvědavé a podnikavé) se na změny adaptují dobře, jiné (bázlivé) rozhodí jakákoli nepravidelnost pracovní doby, návštěva hostů, nový partner paničky, narození miminka, přestěhování nebo jen malování bytu či koupení nového nábytku. Při jakékoli změně se snažte, aby kočce zůstaly zachovány obvyklé skrýše a místa, kde najde vodu, jídlo a záchod, a dodržujte alespoň některý ze zavedených rituálů (společné čtení novin nad ranní kávou, pomazlení před spaním atd.)

Jsou chytré, ale…

Traduje se, že kočky nelze vychovat a vycvičit. Není to tak docela pravda, kočky jsou náramně chytré a mají dlouhou paměť. Dokážou se naučit spoustu triků – potíž je v tom, že spolupracují, jen když samy chtějí. Takže se obrňte trpělivostí, počkejte si, až bude mít kočka tu správnou náladu, a pak jí nabídněte jako motivaci nějakou neodolatelnou lahůdku.

Článek vznikl ve spolupráci s MVDr. Hanou Žertovou

Klíčová slova: