Proč se křeček nehodí k malým dětem

Křeček se nesmí mačkat. I to je jeden z důvodů, proč není vhodný k malým dětem
 

Chystáte-li se pořídit své ratolesti toto malé roztomilé zvířátko, tak byste měli vědět, že není až tak vhodným mazlíčkem, jak se může zdát.

V první řadě křeček je noční zvíře. Přes den spí a vstává večer. Malé dítě, které chodí brzy spát, by si tak zvířátko moc neužilo. Navíc, když křečka dáte do dětského pokoje, bude v noci dítě rušit. Děti rády zvířátka mazlí a především mačkají. Což se křeček nesmí.

Může to dopadnout i tragicky

O tom, že křeček opravdu není pro malé děti, ví své i maminka pětileté Aničky Lenka, kterou její tehdy čtyřletá dcerka přemluvila, aby jí křečka pořídila. „Moc si ho přála, tak jsem si řekla, že to není příliš náročné zvířátko a že se alespoň bude učit se o něj starat. A tak jsme měli křečka Tomíka. Anička si s ním moc ráda hrála a to byl právě problém. V nějaké nestřežené chvilce ho vyndala z klece a dala ho na náš jídelní stůl. Křeček po něm chvíli zmateně pobíhal a pak z něj spadl. Za chvíli bylo po něm. Bylo to příšerný. Myslím, že Anička na tento zážitek nikdy nezapomene. A já si vyčítám, že jsem ji víc nehlídala. Už bych takové křehké zvířátko malému dítěti nepořídila,“ říká Lenka.

Křeček je pro větší děti

Určitě nepořizujte křečka dětem předškolního věku. Pokud se pro jeho chov rozhodnete, tak až dítěti ideálně kolem deseti let. V tom věku už děti chápou, že má své potřeby a není to plyšák na hraní. Navíc už se o něj s vaší pomocí dokážou postarat.

Klíčová slova: