Péči o srst potřebují všichni psi I.

Doménou Věry Vitnerové jsou pudlové. Takto připravila jednoho z nich na výstavu.
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Nezbytnou součástí péče o pejsky je i starost o jejich srst. Jak na to, jsme se zeptali zkušené střihačky a chovatelky Věry Vitnerové.

„Péči o srst vyžadují prakticky všechna plemena psů,“ říká VěraVitnerová z psího salonu v Kladně a pokračuje: „Je třeba například i krátkosrstá plemena pravidelně koupat a kartáčovat, dlouhosrstá také vyčesávat. Plemena vyžadující pravidelnou úpravu také vyholovat na některých partiích těla, stříhat nebo trimovat v souladu se standardem pro úpravu toho kterého plemene.

Správný střih je základ

Podle Věry Vitnerové by měl dobrý střihač na základě svých zkušeností dokázat odhadnout, jaký střih zvolit podle tělesného rámce a proporcí psa. Zvolený střih vypracovat tak, aby podtrhnul přednosti upravovaného zvířete a případně skryl některé drobné nedostatky, které se mohou u upravovaného pejska vyskytnout.

Co chovatelé opomínají

Velmi často se stává, že rodina nezvládne přesvědčit svého nového čtyřnohého člena o nezbytnosti péče o srst. To souvisí s celkovým zvládáním výchovy psa. Kvalitní střihač poradí i v této oblasti vhodně zvolenými chovatelskými pomůckami, kosmetikou a současně i radou, jak pozitivně a s dlouhodobým efektem zajistit, aby pes spolupracoval i v této sféře společného života.

Věra Vitnerová při trimování

Věra Vitnerová se věnuje péči o srst pejsků téměř 40 let. Z velkého koníčka se časem stala profese. Úpravu srsti považuje za krásnou tvůrčí práci. Jejíma rukama prošly stovky pejsků. Kromě toho, že je dělá krásnými je sama chovatelkou a velkou milovnicí pudlů, o kterých říká, že jsou inteligentní, empatičtí a mají smyslu pro humor. Na svém kontě má několik vítězství v soutěžích o nejlepší moderní nebo kontitnentální střih u pudlů na klubových výstavách.  

Zítra o tom, jak poznat dobrý psí salon a přípravě na výstavu.

Klíčová slova:
pes