Pořizujeme si morče. Jak na jeho chov?

Než třeba i někoho obdarujte tímto roztomilým mazlíkem, pečlivě si nastudujte, co potřebuje pro svůj spokojený život
 

V prvním díle jsme se zaměřili na to, podle čeho morče vybrat. Ve druhém si řekneme, kde morče ubytovat a čím ho krmit, aby bylo zdravé a spokojené.

Pro spokojený život morčete

Morče se běžně dožívá osmi, vzácně deseti let. Aby byl jeho život spokojený, a morče zdravé je třeba se o něj správně starat. Jeho klec musí být udržována v čistotě, musí mít čerstvou potravu i vodu. Základní potravinovou složkou pro morče je seno, dále pak čerstvá tráva, čerstvá zelenina. Granulové krmivo by mělo být jen doplňkem stravy. Strava bohatá na vlákninu, vitamíny a minerály je prevencí mnoha onemocnění, kterými by mohlo v případě nesprávné výživy morče ohroženo. Neměl by vás překvapit fakt, že morče požírá vlastní bobky. Proč? Aby morče získalo z rostlin potřebné živiny, musí projít zažívacím traktem dvakrát.

Vodu je nezbytné morčeti měnit každý den. Měla by mít pokojovou teplotu a nejvhodnější je ji podávat z napáječky. Z misky se totiž rychle znečistí podestýlkou a výkaly. Do vody můžete přidat Acidomid K, který zabraňuje množení bakterií a plísní ve vodě. Pokud takto upravenou vodu morče odmítá pít, nic se neděje, přejděte na čistou vodu.

Čtěte také: Jaké morče pořídit a zda je lepší, aby bylo jedno nebo dva.

Tip: Jako chutný doplněk stravy můžete morčeti čas od času dopřát sušené bylinky.

Kde morče ubytovat

Jako ubikaci můžete morčeti pořídit klec, plastbox nebo skříňovou patrovou ubikaci. Plastová přepravka je vhodná jen pro krátkodobý pobyt – například pro převoz. Výhodou klece je její vzdušnost a kontakt s okolím. Nevýhodou je to, že budete neustále uklízet okolí klece od vyhazované podestýlky. Také se musíte připravit na to, že morče bude mříže ohlodávat. Plastbox má tu výhodu, že vysoký okraj domečku zachytí podestýlku, kterou morče běháním po domečku vyhazuje. Plastbox také morče ochrání od průvanu. Plastbox má jen jednu nevýhodu – nepříliš dobré větrání a možnost přehřátí morčete. Proto je vhodné dbát na umístění plastboxu – například by nemělo být umístěné tam, kam svítí sluníčko. Skříňové ubikace jsou určena především chovatelům vícero morčat. Morče potřebuje dostatek prostoru a pohybu, dopřejte mu ho a nechte ho proběhnout po bytě.

Rada na závěr: než si morče pořídíte, měli byste si být jistí, že nemá žádný člen vaší rodiny alergii na seno či chlupy.

Kde můžete ve svém okolí morče pořídit

Například Český svaz chovatelů Kladno, Rozdělov, Petra Aqua – Velké Přílepy, Petcenter – Čestlice, Petcenter - Říčany

 

 

 

Klíčová slova: