Vyrážíme do boje s krtkem

Krtek vypadá roztomile, ale pouze pokud není na naší zahradě
 

Krtek je jedním z největších nepřátel zahrádkáře. Rytím nor podrývá kořeny rostlin a tím ničí naši dlouhodobou snahu o dokonalou zahradu. Zkuste rady ostřílených zahrádkářů, jak krtka vyhnat svépomocí nebo mu pořiďte solární odpuzovač.

Krtky nesmíme hubit

Už jsme si ukázali, jak vrátit trávníku po zimě život. Krtek nám ale náš opečovávaný zelený skvost může opět „upravit“. Mějte na paměti, že krtci jsou chránění živočichové, tudíž se je nesnažíme vyhubit, ale pouze vystěhovat z našeho pozemku.

Hnojiva s účinky proti krtkům

První z možností je koupě speciálního hnojiva na trávník, které v sobě obsahuje složky odpuzující krtky. Před aplikací hnojiva všechny krtiny rozhrňte a řádně ušlapejte.

Zasaďte, co krtkovi „nevoní“

Krtek je slepý, ale čich a sluch má velmi citlivý. Vyhýbá se místům, kde se pěstují silně aromatické rostliny. Zkuste tedy na svou zahradu zasadit česnek nebo afrikány.

Podomácku vyrobený plašič

Pokud patříte mezi skupinu kutilů, můžete si plašič krtků vyrobit. Stačí k tomu nařezané trubky na lešení. Trubky vložíme hluboko do vyhrabané díry a vršek necháme vykukovat z půdy. Na něj nasadíme vrtulku buď z PET lahve, nebo z jakéhokoli jiného materiálu, platí zde pouze jedno pravidlo – musí dělat hluk. Takovému místu se krtek raději vyhne.

Pasti nesmí krtka zabít, jen polapit

Na trhu je možné zakoupit pasti na krtky, do kterých se krtek lapí a Vy ho poté odnesete co nejdále od Vaší zahrady. Trubkové pasti pořídíte v řádech desetikorun.

Hitem se staly solární odpuzovače

Další metodou jsou solární odpuzovače. Je to už o něco dražší záležitost, cena se pohybuje od 200Kč do 1000Kč. Z mé osobní zkušenosti jsou však nejúčinnější.

Tyto odpuzovače se díky solárním panelům nabíjí denním světlem. Po zapíchnutí do půdy vydávají v pravidelných intervalech vysokofrekvenční zvuky, které krtci nesnáší. Jedinou nevýhodou je, že tyto zvuky jsou lehce slyšitelné i pro nás.

Přestože se snažíme neustále objevovat nove techniky v boji s krtky, bohužel žádná metoda nefunguje stoprocentně. Někteří silní jedinci mezi krtky dokáží odolat skoro všem našim snahám. Musíme ale krtkovi přece jeden klad přičíst, hloubením nor pod naším trávníkem půdu aktivně provzdušňuje.