Ukazujte svou zahradu i v noci, nasviťte ji

Zahrada může vyniknout i v noci
 

Volné večery na zahradě si zpříjemněte novým osvětlením. Na výběr je z mnoha možností, některá venkovní svítidla podtrhnou detaily a tvary, jiná svítí zadarmo.

Čas, kdy trávíme teplé večery na zahradě nebo na terase, se kvapem blíží. Přestaňte si nosit lampičky z domu a pořiďte si nové venkovní osvětlení. Díky jejich odolným materiálům je můžete bezpečně nechat svítit až do rána a nepoškodí je déšť ani mráz. Podívejte se, která svítidla doporučují odborníci.

Svítit lze ekologicky a zadarmo

Hitem posledních let se stala solární svítidla, která nespotřebovávají žádnou energii. Stačí, pokud mají přístup k dennímu světlu, které je nabije, a se smrákáním začínají svítit. Solární lampy můžete přesouvat dle libosti, nemají žádný kabel, tudíž vás nečeká ani žádná instalace nebo vrtání zdi.

V dostání jsou různé druhy a velikosti – od velkých lamp až po malé lampičky, které je vhodné umístit na zahradní nábytek. Nabídka se stále rozrůstá i o nové tvary, bez problému seženete solární svítidlo ve tvaru trpaslíka, kamene, berušky nebo domácího mazlíčka.

Pořizovací cena solárních svítidel se pohybuje v řádech stokorun, provoz vás už nic stát nebude.

Bodovky jemně nasvítí zahradu a přitom neruší

Bodové zahradní osvětlení už vyžaduje přípravu elektriky pro venkovní nasvícení. Bodovky se používají především do skalek a pro zvýraznění zahradních chodníčků. Vykreslíte s nimi tvar zahrady přes noc a navodíte romantickou atmosféru.

Bodová světla by měla být tedy prakticky neviditelná a poukazovat na skvosty zahrady, které chcete nenápadně zvýraznit pomocí stínu, který vytvoří zajímavé vzory.

Designéři představili hit pro letošní rok

Ani designéři neopomíjí vzhled zahradních světel

Doby, kdy zahrady a terasy plnily pouze praktickou funkci, pominuly. Každý z nás soupeří s ostatními zahrádkáři, aby právě ta jeho zahrada sklidila největší úspěch. Tomuto trendu jdou naproti světoví návrháři, kteří se nevěnují pouze interiérům, ale navrhují právě i vzhled venkovního osvětlení.

Letošní rok se řídíme pravidlem: méně je více. Držte se tedy jednoduchých tvarů svítidel především v přírodních barvách, jako je béžová a hnědá. Nápaditá a oblíbená jsou světla ve tvaru koule, které dejte na jedno místo minimálně tři. Nezapomeňte ale, že by každé světlo mělo mít jinou velikost.

Na detailech záleží

Dekorativní osvětlení vyzdvihne terasu

I dřevěná terasa si zaslouží krásně nasvítit a samozřejmě stylově. Vhodné jsou světelné řetězce, které mají mnoho použití. Zavěste je, obmotejte jimi květináč, truhlíky nebo zvýrazněte tvar rostlin, fantazii se meze nekladou. Proč řetězec nenechat rozložený uprostřed stolu? Večerní sklenku vína si při pohodové atmosféře vychutnáte ještě lépe.

Dekorativní drobná svítidla jsou k dostání nejen jako řetězce, ale i v jiných tvarech, například ve tvaru svíčky, květin, hvězd a dalších. Navíc svítí na baterie, takže se vyhnete protivnému zakopávání o spoustu nepotřebných kabelů.