NÁVOD: Vyrobte si organické hnojivo z plevele

Na výrobu organického hnojiva postačí plevel a bylinky
 

Účinky organických bylinných výluh prokazatelně posilují rostliny a urychlují proces hnojení ve spojení s dalšími přírodními hnojivy. Výběrem správných bylin lze ovlivnit, na která místa vyrobené hnojivo zacílí.

Chemická kupovaná hnojiva jsou konečně na ústupu a my se vracíme k přírodním možnostem hnojení, která jsou šetrná a mnohdy účinnější. Ekologická tekutá hnojiva si můžeme připravit sami doma a urychlovat jimi proces dodávání živin přírodním hnojem a kompostem. Organická hnojiva na přírodní bázi nezahlcují naši půdu ani rostliny chemikáliemi a navíc za ně neutratíme ani korunu.

Kopřiva

Základem jsou kopřivy a kostival, své místo má i meduňka a tymián

Pro výrobu výluhu na hnojení jsou potřeba byliny, které v sobě obsahují velké množství především zinku a železa, právě tyto minerály jsou pro zdárný růst rostliny nepostradatelné. Mezi další prospěšné látky patří draslík s fosforem. Základem našeho výluhu by tedy měla být na dusík bohatá kopřiva. Kopřivový výluh je vhodný především pro podporu rychlého a zdárného růstu a můžeme ho používat jak na hnojení ovoce a zeleniny, tak i na hnojení okrasných květin – o dalších kladných účincích kopřivy jsme již psali zde.

Kostival

Mezi další nepostradatelnou složku patří kostival. Právě kostival je silný zdroj draslíku, díky kterému je vhodný pro doplnění živin zelenině. Ani bylinky, které pěstujeme pro potřebu v kuchyni, se ale při výrobě ekologických výluhů neztratí, připravte si tymián, rozmarýn, meduňku, mátu, řebříček, levanduli, heřmánek, yzop nebo pampelišku.

Organické hnojivo

Tři snadné kroky k vlastnímu hnojivu

Připravené rostliny nasekejte na co nejmenší kousky a dejte do připravené plastové nádoby. Čím menší kousky připravíte, tím rychleji výluh zkvasí.

Nádobu dolijte až po okraj vodou. Nepoužívejte vodu z vodovodu, která je zbytečně tvrdá a chlorovaná, vhodná je měkká dešťová voda. Kvašení je proces, který zrovna nevoní po fialkách, pokud vás tedy nepříjemný zápach bude obtěžovat, přidejte do vody trochu nehašeného vápna, pomůže zapáchání výluhu zmírnit.

Výluh bude kvasit v rozmezí dvou až čtyř týdnů. Hnojit můžete začít, až získá velmi tmavou barvu a přestane pěnit, tím bude kvašení ukončené.

Heřmánek

Bylinné výluhy jsou silné, používejte je zředěné a vyhněte se listům

Výluh by se měl ředit v poměru 1:50 a přihnojovat s ním jednou týdně, s touto pravidelností docílíte nejlepších výsledků.

Umíchejte hnojivo podle chuti vašich rostlin

Každý máme na své rostliny jiné nároky a každý druh rostlinky má vlastní potřeby na živiny, které nemá v dostatečném množství, nebo jí dokonce schází a rostlina nám pomalu ale jistě odchází. Základ výluhu (tedy kopřivu s kostivalem) vylepšete o bylinku se specifickými účinky.

Měsíček lékařský patří mezi oblíbené bylinky v léčitelství

Potřebuji ochránit rostlinu před chorobami a plísněmi – heřmánek

Potřebuji posílit rostlinu zevnitř – přeslička polní (díky křemíku posílí rostlinnou tkáň)

Potřebuji urychlit růst rostlin – kopřiva, měsíček, máta, levandule, meduňka

Účinky výluhu se zdvojnásobí s použitím humusu a kompostu

Hnojit můžeme jen samotným výluhem nebo pouze humusem, jehož účinky jsou výborné. Humus i kompost jsou ale pomalejší hnojiva, u kterých si počkáme, než účinek nastoupí.

Proto zahrádkáři doporučují kombinovat humus, kompost i chlévskou mrvu právě s bylinnými výluhy, které účinky urychlí.