Pokuta 50 tisíc za houbaření? Nejcennější hřiby a jejich rizika

Vzácná houba se pěkně prodraží
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Vnímání hub jako těch cenných a druhořadých je pro každého houbaře dost individuální záležitostí. O vašem citu to je však jen do chvíle, kdy v lese nasbíráte chráněné krasavce, za které dostanete pokutu. 

"Každý houbař považuje za cennější jiné houby. Projevuje se to například v tom, jaké druhy sbírají raději, nebo podle toho, které vyhodí z košíku, když už nemají další kam dávat. I když je naprosto hrozné vyhodit houbu z košíku," vysvětluje mykolog Jaroslav Kryvý.

Podle mykologa nejčastěji lidé upřednostňují hřiby. "Z košíku raději vyhodí jedlé holubinky, růžovky, babky nebo kuřátka," popisuje Kryvý. Jenže jsou i houby, které jsou tak vzácné, že vám za jejich utržení hrozí pokuta dokonce až 50 tisíc korun. 

Výborné, leč zakázané

Podívejme se na houby, které jsou jedlé a moc byste si na nich pochutnali, ale jsou zakázané. "Tím chuťově nejlepším by měl být letní lanýž. U nás se už objevil, ale roste spíše na Moravě," popisuje mykolog. Jejich chuť je jemná a nedá se přirovnat k ničemu jinému. Za kilogram byste zaplatili na trhu klidně i 30 tisíc, jenže pokuta za sběr je od 5 tisíc do 50 tisíc.

Dále riskujete při sběru: hřibu bronzového, hřibu rubínového, hřibu příveskatého, hřibu mokřadního, hřibu skvrnitého nebo velmi chutného hřibu borového.

Hřib královský je dalším zakázaným ovocem, totiž houbou. Je velmi chutný, a navíc ještě vypadá překrásně. "Ještě ve středověku patřila tato houba výhradně na královský stůl, odtud také název. V lese jich je tak málo, že můžete houbařit klidně celý život a žádný nenajít. Když se to však už stane, jistě ho poznáte. Má sytě žlutou nohu a klobouk barvy růžové, ale může přecházet třeba až po fialovou," popisuje Kryvý. 

Pokutu riskujete, i když budete trhat hřib moravský. Vypadá jako klasický pravák, ale jeho klobouček je oranžovohnědý a jeho noha je často prasklá. "Ten roste nejčastěji na jihu, má moc rád teplo," říká mykolog. 

Málokterý nepříliš zkušený houbař by sbíral muchomůrku císařskou. "Je sice červená a někdo by si ji mohl splést, ale popravdě je chuťově naprosto skvělá. Roste především v Povltaví a Polabí a její název je opět odvozen od toho, že ji jedli císaři, patřila zkrátka jen těm bohatým. Paradoxně dnes bychom ji spíše ze strachu z vroubků zespod netrhali," směje se Kryvý.

Jak se správně chovat při objevení vzácného krasavce v lese? 

Jednou správnou stategií je zastavit se v úžasu. Užít si pocit něčeho speciálního. Houbu ze všech stran vyfotit a pak ji skrýt pod listím tak, aby ji neviděl a neutrhl někdo jiný. "Pokud houby utrhnete, dostáváte se do rizika. Pokuty jsou od 500 korun do 50 tisíc. Může se stát, že vás někdo uvidí a zavolá policii. Pravdou však je, že nejčastěji se nálezci sami nechtěně napráší, když sdílí na sociálních sítích své úlovky. Možná ani nevědí, co za poklad znehodnotili. Je to obrovská škoda. Tyto klenoty bychom si měli hýčkat a chtít, aby v našich lesích rostly co nejdéle," apeluje na houbaře odborník.

A je přece pravda, že v lese roste dost krásných a chutných hub, se kterými nic neriskujeme a můžeme si je klidně do smaženice přihodit bez nejmenších obav a špatného svědomí. 

Jak správně utrhnout jakoukoliv houbu?

"Všichni si myslí, že oni to dělají dobře, ale pravdou je, že to zvládá spíše menšina. Pak je to hrůza vidět v lese. Ničí tak, snad nechtěně, celou populaci a hub pak roste méně. Jak na to tedy správně? Kroutivým pohybem vytáhněte váš úlovek ze země a pak přikryjte podhoubí okolní hlínou či mechem. To aby nevyschlo. Úplně špatně je řezat nad zemí, stejně jako vyrvat i s podhoubím ze země. Takže žádné vytrhávání a dloubání!