Šílené diety: Zbavíte tělo veškeré vody, nebo je libo tasemnici?

Nebojte se zeptat se na názor lékaře. Ten zná vaše zdravotní omezení a poradí
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Štíhlá postava je snem, za který je řada lidí ochotná zaplatit zdravím. Vítané jsou jakékoliv zkratky, od předražených pilulí, přes jedovatou chemii, až po tasemnici. Už jste slyšeli o těchle dietách? Jejich efekt je krátkodobý, zato vás doslova otráví.  

Většina lidí už slyšela, nebo tak nějak podvědomě tuší, že hubnutí bez sportu, úpravy životního stylu a pevné vůle je zkrátka nemožné. Jenže touha po štíhlé linii je často tak silná, že rozum jde stranou a my, jako naivní hlupáci, zatoužíme po něčem, co by fungovalo hned. Právě kvůli tomuto našemu sklonu se často dostáváme do spárů šarlatánů nebo drastických režimů vražedných diet. 

"Nejlepší je, když zohledníte svůj zdravotní stav. Vůbec není od věci probrat s lékařem, že chcete zhubnout. Kdyby za mnou s tímhle přišel pacient, tak bych ho určitě varovala, jenže oni nepřijdou. Mají pocit, že jde o hubnutí a ne zdraví, to je velká chyba," vysvětluje lékařka Hana Janíčková. "Věřit dietám z časopisů a tipům od celebrit, nebo dokonce nějakým zázračným práškům, je obrovské riziko. Když si zničíte zdraví, často vás to vyřadí ze snahy hubnout na hodně dlouho. Během nemoci pak třeba můžete i ještě víc přibrat nebo rozjet vážnou chorobu. Drastické diety většinou dopadají na naše játra, ledviny, ale i mikrofloru v žaludku a střevech. Riskujete i zuby, vlasy a kvalitu pleti," vypočítává lékařka. 

  • Všechna voda z těla ven

Do této kategorie diet spadají všechny ty, které frčely v devadesátkách. Hlavním pravidlem je totiž nejíst žádné bílkoviny a jen minimum vlákniny. Tabu je samozřejmě cukr a tuk. Příznivkyně těchto diet do sebe den za dnem ládovaly stejnou, jen ve vodě rozvařenou zeleninu. Po dvou týdnech jedení takzvané tukožroutské polévky a pití vody s citronem uživatelka opravdu hodně zhubla. V některých případech dokonce i deset kilo. Jenže ztratila především vodu a svalovou hmotu. Když se pak postupně do stravy zařazují i běžné potraviny, tělo si okamžitě začíná ukládat zásoby na další období krize. 

  • Tasemnice bude vaše spolubydlící

​​Tato dieta má vlastně jen dva kroky. Sníst tasemnici a pak ji zahubit. Tasemnice je parazit, který se usadí ve vašich střevech a všechno, co sníte, ve vás sní místo vás. Tak se stane, že vaše tělo nedostává žádné živiny, zato parazit přibírá a tloustne. Tímto stylem úplně snadno zhubnete za týden i dvě kila. Potom, co si odrovnáte tělo, játra, ledviny a samozřejmě i imunitu, můžete spoknout kapsli s chemií, která parazita zabije. Pokud byste snad po této dietě opravdu zatoužili, můžete vyrazit do Mexika, tam totiž na tyto potvůrky mají dokonce farmu. 

  • Vydezinfikujte si žaludek

​​​V dnešní době, kdy se nejrůznější podvodníci nebojí riskovat cizí životy, narazíte na různé osvědčené metody. Jednou z nich je pití bazénových desinfekcí, které mají vydezinfikovat váš žaludek a celé tělo od nebezpečných parazitů. Jde o takzvané MMS a tito "léčitelé" vám jej předepíší i jako cestu ke štíhlé linii. Pravdou však je, že desinfekce "vymydlí" veškerou přirozenou mikrofloru a na pozdější problémy, především se žaludkem, se můžete těšit už teď. Žádné hubnutí samozřejmě nepřijde, pokud neskončíte na kapačkách. Tam už by jistá vidina ztracených kil být mohla. 

  • Barevná dieta 

​​Možná vám to může připadat trochu jako dětská hra. Každý den můžete jen určitou barvu, ale jinou jíst nesmíte. Pokud máte třeba oranžovou, je v pořádku dát si lososa, oranžové bonbony nebo třeba lichořeřišnici. Další den máte třeba bílou. Můžete si tedy dát bílou vídeňskou klobásu a rýži. Jako zákusek pak klidně kokosovou zmrzlinu. Tušíte správně, tato dieta nevede k zhubnutí, ale daleko pravděpodobněji si totálně zkazíte žaludek z šílených, stejně barevných kombinací. 

  • Rtuť všechno zachrání

​​Dříve se rtuť považovala za všelék. Než bylo zjištěno, že je rtuť smrtelně jedovatá, byla předepisována s nejrůznějšími záměry. Od uzdravení prakticky všeho mělo mít inhalování rtuti pozitivní účinek i na naše těla, ale také na krásnou pleť a husté vlasy. Úporné migrény, zvracení a průjmy často opravdu přinášely vytoužený úbytek na váze.