Nepořádek na pracovním stole značí i určitou kreativitu. Jsou Češi vůči světu méně nápadití?

Co vše vyznačuje pracovní stůl o svém majiteli?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Možná jste už zaslechli tvrzení Alberta Einsteina, že inteligentní člověk nepotřebuje uklizený pracovní stůl, protože jeho intelekt se dokonale zvládne orientovat i v chaosu. Prázdná pracovní deska prý naopak svědčí o prázdné mysli. Možná to tak opravdu je, psychologové z Minnesoty nedávno prokázali, že uklizený a "čistý" stůl nesvědčí kreativitě a vytváření originálních nápadů. Naopak chaos a nepořádek ano.

Experimentální studie, kterou vedla americká psycholožka Kathleen Vohsová, prokázala, že pořádek na pracovišti sice prospívá zdraví, jelikož v takovém klimatu se člověk například zdravěji stravuje, ale rozhodně kreativnější a nápaditější jsou lidé v chaotickém prostředí. Pořádek na pracovním stole podporuje štědrost, ale na druhou stranu také mdlost mysli.

„Pořádek a uspořádané pracovní prostředí podporují konvenční myšlení a bezpečnou hru, zatímco nepořádek a chaos podporují kreativní myšlení,“ tvrdí psycholožka Vohsová.

Češi milují pořádek, jsou tedy i méně kreativní?

Když zavítáme ze zámoří zpět do Čech, v oblasti pracovního prostředí se Češi s americkými myšlenkami příliš neztotožňují. Hned dvě třetiny pracujících je totiž ochotno přijít do práce dříve či odejít později, aby si svůj stůl řádně uklidilo, resp.mělo "čistý stůl". Znamená to tedy i to, že jsou také v práci méně kreativní? I to je možné... Výše zmíněné dvě třetiny také poukazují na to, že uspořádaný stůl je známkou dobrého a bezproblémového pracovníka.

Nedávné průzkumy v Čechách také zjistily, že pro zaměstnance je velmi důležité mít k dispozici na pracovním stole širokou škálu kancelářských pomůcek. Jejich nedostatek naopak snižuje produktivitu práce, což potvrdilo i více než 3 400 z celkových 4 000 respondentů.

Barevné bločky, psací potřeby či klasický úkolovník v papírové podobě. Bez těchto věcí by se Češi v práci těžko obešli.

Papírová podoba úkolovníku stále v oblibě

Přestože žijeme v digitální době, více než zhruba 70 procent Čechů nadále upřednostňuje úkolovník v papírové podobě před elektronickou formou. Ještě více českých pracovníků - konkrétně 88 procent - také sdělilo, že je pro ně snáze zapamatovatelné, když mají úkol poznamenaný na barevném (lepicím) papírku.

Úspěch zaznamenávají i tzv. post-it bločky, tedy slepované barevné nalepovací papírky. Bez nich by se v práci neobešlo více než 48 procent Čechů. Absence těchto bločků by pak v některých pracovnících vyvolalo i pocit, že zkrátka nemají nejrůznější věci bezpečně pod kontrolou.

To nejdůležitější zůstane nahoře

Nepořádek na stole může skrývat také určitý systém, jenž umožňuje snadný přístup k dokumentům a zároveň je efektivně třídí podle naléhavosti. Lidé, kteří mají neuklizené stoly, užívají – často nevědomky – různé strategie, které jim umožňují mít potřebné písemnosti a věci vždy velmi rychle po ruce. U nepořádku na stole platí, že naléhavá práce bývá obvykle blízko a nahoře, zatímco věci, které lze ignorovat, bývají kdesi na dně hromad či někde vzadu.