Cestujeme s kočkou: Co musíme zajistit a kdy nás mohou z autobusu i vlaku vyhodit?

Box je naprostý základ
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Stejně jako pes, ani kočka nemůže v autě cestovat volně. Nejvhodnější pro její přepravu je box. Kočka se v něm bude cítit bezpečněji a bude klidnější. Je to ale jen jedno z pravidel, bez kterého se neobejdeme. Na co tedy určitě nesmíme zapomenout?

I s kočkou lze cestovat vlakem, ale vždy musí být umístěna v boxu s nepropustným dnem. Výhodou je, že při dodržení správných rozměrů boxu můžete s kočičí členkou domácnosti cestovat úplně zadarmo.

Ani balení věcí pro kočku se nevyplácí nechávat na poslední chvíli. Poctivá příprava vám ulehčí strasti na cestě. Kromě boxu je nutností dostatek pitné vody, miska, krmení na cestu a pobyt, hračky, jednorázové přebalovací podložky, cestovní záchod a kočkolit. Jednorázové přebalovací podložky mohou být při cestování nedocenitelnou náhradou kočičí toalety. Nechte je umístěné v boxu po dobu přepravy.

Dobrá příprava je základ. Zítra nadejde den D, a tak byste chtěli dopřát svému mazlíčkovi luxusní krmení. "Proč by si nemohl dnes užít, když ho zítra čeká hektický den," říkáte si možná. Opak je pravdou, v případě kočky musíte na vhodné stravování dbát důsledněji než v případě psů. Před delší cestou byste neměli kočku pět hodin krmit. Celý předchozí den kočce nabízejte pouze granule či jinou alternativu suché stravy. Lépe pak bude cestování snášet.

Co radí veterinář?

Ani kočky nedokážou vnějším a vnitřním parazitům vzdorovat samy. Pokud je vaše kočka zvyklá pohybovat se venku, pravděpodobně máte ochranu proti komárům, klíšťatům či blechám zajištěnou. Pokud jste ale zatím antiparazitní přípravek neřešili, rozhodně jeho výběr nepodceňte. A ani vnitřní parazity neberte na lehkou váhu a dodržujte pravidelnost v odčervování.

I u koček platí, že byste jim měli podávat odčervovací tabletu pravidelně jednou za tři měsíce. Ideální ale je spíše zvíře odčervit až po návratu z dovolené.  "Vhodné jsou například odčervovací tablety. Ty jsou účinné proti oblým a plochým červům. Tableta tak vaši kočku zbaví škrkavek, měchovců a tasemnic, což je důležité pro zdraví její, ale i lidí a zvířat v jejím okolí," vysvětluje veterinární parazitoložka MVDr. Barbora Červená, Ph.D.

Pokud je teplo páníčkovi, bude i mazlíčkovi

Rok, co rok se média snaží připomínat, že delší pobyt v autě může mít pro psa v létě fatální následky. Přesto občas majitelé psů riskují jejich životy.

Pokud opravdu potřebujete nechat psa v zaparkovaném autě, vždy dohlédněte na to, aby měl přístup k misce s vodou a auto bylo zaparkované ve stínu, s otevřenými okýnky. Auto opouštějte jen na nezbytně dlouhou dobu. Pokud má váš pes sklony k přehřívání, přibalte na cesty ještě chladicí vestu.

Kočky se přitom přehřívají mnohem rychleji než lidé. Ochlazují se pomocí zrychleného dýchání. Přitom dochází k odpařování vody na sliznici jazyka a ústní dutiny. Kvůli tomu jsou na přehřátí náchylnější mnohem více než lidé. Kočce je tak nutné zajistit chladné prostředí. Pokud se nám to nepodaří, první pomocí je ochlazení. Nedoporučuje se kočku polévat vodou, svůj úkol splní otření vlhkým ručníkem.

Protáhněte si tlapky – všichni!

Velmi důležité je při cestování pravidelné protažení – a to jak řidiče, tak i psího pasažéra. Pes se potřebuje občas proběhnout. Pokud není zvyklý na cizí prostředí nebo se nenacházíte na vhodném místě, nepouštějte ho ven bez vodítka. Stejně jako psům, ani kočkám se nechce trávit celý den v boxu.

Vždy ale musíte mít na zřeteli skutečnost, že kočka je velmi plachá a v cizím prostředí by mohla mít tendenci utéct. Pokud máte kšíry a vodítko pro kočku, vezměte ji ven, jedině pokud bude bezpečně upnutá. Pokud vodítko nemáte, nechte ji protáhnout alespoň v autě. Zajistěte, že auto nikdo neotevře, aby se nestalo, že vám mazlíček uteče.

Jedy, které vaši kočku zabíjejí. Kravské mléko opravdu není pochoutka. Čtěte zde.