Bolesti hlavy, páteře nebo skolióza: Školáci mají stále častěji problémy s držením těla

Ví vaše dítě, jak má správně sedět?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Podle odborníků má až každý třetí školák problémy s držením těla. Pokud chcete zajistit zdravý vývoj vašeho dítěte a zabránit vzniku zdravotních potíží v dětství i dospělosti, vyplatí se dodržovat několik preventivních zásad. Ty se týkají například výběru vhodné školní aktovky, péče o její váhu, ale také správného sezení ve školní lavici nebo doma za počítačem. 

Váha školní tašky by neměla přesáhnout 10 % hmotnosti dítěte. Problémem je, že řada dětí nosí na zádech mnohem více. Z toho pramení některá zdravotní rizika. Kvůli přetěžování se mohou u vašeho dítěte objevit bolesti hlavy, páteře nebo skolióza.

"Pokud již dítě těmito zdravotními problémy trpí, nevhodná nebo příliš těžká školní brašna rozvoj těchto komplikací podpoří. Jestliže vaše ratolesti mají bolesti zad již v dětství, je vysoce pravděpodobné, že je budou trápit i v dospělosti. Řešit se to dá pomocí rehabilitačních programů s využitím metody Infinity, ale důležitá je samozřejmě i prevence," doporučuje Michaela Tomanová, primářka rehabilitačního ústavu.

Už od narození můžeme u každého dítěte cvičením korigovat konkrétní nedostatky. Pokud funguje pohybový aparát dobře, nedochází k útlaku nervů a nedostaví se bolesti zad. Jestli se už ale objeví, je dobré odhalit jejich příčinu a pracovat na odstranění. Zlepšením svalové koordinace můžeme opravit držení těla. Kostru lze tvarovat po dobu růstu.

Jak správně do tašky balit věci

Naučte své dítě dávat těžší předměty, jako jsou třeba knihy, do kapsičky, která je co nejblíže k zádům. "Váha knih se tak přenese více na tělo a páteři se alespoň trochu uleví. Dbejte také na to, aby děti v tašce nosily jen skutečně nutné věci. Vhodné je, aby si děti nechávaly co nejvíce školních pomůcek, které nebudou potřebovat k plnění domácích úkolů, ve školní lavici," říká Tomanová.

Samozřejmě ne vždy je to možné. Asi se nedá předpokládat, že budete děti pokaždé kontrolovat a ne každá škola něco takové umožňuje. Rozhodně je ale dobré dítěti vysvětlit, proč to po něm chcete a jaké mohou být následky.

Zásady správného sezení

Děti tráví v lavici mnoho času. Po návratu domů pak rády vysedávají dlouhé hodiny za počítačem, hrají hry nebo komunikují na sociálních sítích.  Zásady správného sezení ve škole mají kontrolovat učitelé, doma však musíte dohlédnout na své dítě sami. V opačném případě se u dětí mohou objevit bolesti šíje nebo zad.

"Základem je správná židle. Dítě by na ní mělo sedět tak, aby se nohy dotýkaly země. Dolní končetiny by přitom měly být rozkročeny na šířku pánve, držení trupu, hlavy a páteře by se mělo co nejvíce přiblížit vertikále. Pokuste se v dětech vybudovat návyk na správné sezení. Jednoduchá prevence přináší často ty nejlepší výsledky, které jdou ruku v ruce s přirozeným pohybem dětí. Dopřejte jim proto vhodnou pohybovou aktivitu v rámci zájmových školních a mimoškolních činností a sportů," uzavírá primářka Michaela Tomanová.

Tělo vysílá varovné signály: Naučte se ho poslouchat, budete žít déle. Více čtěte zde.