Úroky na spořicích účtech jsou mizivé. Dočkáme se vyššího úročení našich úspor?

Bude lépe? Zřejmě to tak nevypadá
 

Výnosy na spořicích účtech jsou mizivé, žádná sláva to není ani u zhodnocení na termínovaných vkladech. Co se týká uspokojivého výnosu, toho se dočkáme maximálně na stavebním spoření, avšak i to už má své nejlepší časy dávno za sebou. Kdy nám konečně banky nabídnou výhodnější úročení našich úspor?

Česká národní banka v průběhu letošního roku už třikrát zvýšila základní úrokové sazby. Zatímco půjčky a hypotéky na krok centrální banky reagují zdražením, spořicí účty zůstávají bez odpovědi. Jejich zhodnocení stále stagnuje. Přitom ale pro banky jsou spořicí účty důležitým zdrojem prostředků.

Historie se opakuje. V roce 2008 nabízely spořicí účty mizivé výnosy

Zatím to vypadá tak, že banky o úspory klientů nestojí. Obdobná situace nastala i před finanční krizí v roce 2008, kdy ČNB sice základní sazby zvyšovala, ale banky o peníze na spořicích účtech nejevily zájem.

Postoj bank změnil až pád banky Lehman Brothers, po kterém se lidé začali obávat o své úspory a ve velkém peníze z bank vybírali. I proto došlo k navýšení pojištění vkladů na 100 % (do maximální sumy 100 000 eur). Samy banky pocítily, že bez úspor klientů to nejde, a tak je opět začaly lákat na vyšší úrokové sazby.

Vyššími sazbami banky lákají novou klientelu

Vyšší úročení nalákalo mnoho nových zákazníků. Ti chtěli nejlépe spořit se spořicím účtem, oproti termínovanému vkladu nebo stavebnímu spoření totiž právě spořicí účty nabízely i výbornou likviditu.

Vysoké sazby se bankám nevyplatily, naopak na úrocích některé postupem času začaly prodělávat. Na druhou stranu získaly slušnou základnu klientů, kteří mnohdy nezůstali jen u spořicích účtů, sjednali si i řadu dalších bankovních produktů a služeb.

Poté ale ČNB přišla se snížením základních sazeb a bankám nezbylo nic jiného než také začít snižovat úroky, nejdříve začaly upravovat podmínky, kdy lepší úročení bylo limitováno například zůstatkem nebo aktivitou klienta. Celá situace došla až do takového stadia, kdy začali být apatičtí jak zákazníci, tak i banky, a úroky se začaly snižovat téměř k nule.

Blýská se na lepší úročení našich úspor?

Odpověď zní bohužel: „Ne.“ Odborníci upozorňují na to, že není pro zvyšování úroků žádný důvod. Kdo chce lepší zhodnocení, musí zvolit alespoň stavební spoření.

Na běžných a spořicích účtech v současné době leží více jak 1,9 bilionu korun. Lidé peníze neutrácí, nechávají je ležet ladem, pro banky by tak jakékoliv zvýšení úroků představovalo jen zbytečný nárůst nákladů. Proto si musíme počkat na dobu, kdy vklady budou pro banku opět cenným aktivem. Zatím nám nezbývá nic jiného než najít pro naše úspory lepší finanční produkt. 

Klíčová slova: