Jarní byliny vám nastartují organismus. Jak je připravovat a které jsou nejlepší?

Kdo by neznal březovou vodu na vlasy? Bříza je jedním z prastarých lidových léčebných prostředků
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Dlouhá zima má velmi často na svědomí únavu organismu, která s jarem přichází. Tělo je plné toxinů a také mu chybějí vitamíny. Abyste svůj metabolismus podpořili, je třeba podstoupit některou z jarních očistných kúr. K tomu výborně poslouží právě rašící zelené byliny, jež můžete přidávat do polévek, salátů, pomazánek, omelet nebo nádivek. Už naši předkové věděli, že je v nich skrytá síla, která organismus ozdravuje.

V současné době máme sice i jiné možnosti, jak si dopřát potřebné vitamíny. Stačí zajít do některé z lékáren a koupit potravinové doplňky, kterých je velké množství snad na nejrůznější neduhy. Jedná se však o průmyslově vyráběné vitamíny, za něž často zaplatíte nemalé peníze. Proč si je nedopřát přímo z přírody? Získáte je zadarmo jen s trochou námahy.

Když však spojíte příjemné s užitečným, o to více vás to všechno bude těšit. Stačí si vyjít na nedělní odpolední procházku do blízkého okolí a porozhlédnout se kolem sebe. Všude uvidíte rašící pupeny, byliny a lístky, jež je možné nějakým způsobem zužitkovat. Stačí snad jen dodržet jedno pravidlo, aby se nedaleko nenacházela silnice, která by mohla zapříčinit znečištění automobilovými zplodinami.

Bříza bradavičnatá

Jedním z prastarých léčebných lidových prostředků je i bříza bradavičnatá. Její listy obsahují saponiny, silice, třísloviny, flavonoidy a vitamíny - hlavně vitamín C. Lze je použít jako nálev i do koupelí, protože urychlují látkovou výměnu, tolik na jaře prospěšnou. Mají také dezinfekční účinky.

Lístky břízy je třeba sbírat šetrně ještě mladé a dosud lepkavé hned po vyrašení. Je nutné přitom dbát na to, abyste nepoškodili strom, takže lístky sbírejte jen z malé části větve.

Nálev na čištění a umývání pleti: Nálev ze sušených březových lístků má na pleť příznivý a hlavně regenerační vliv. Obvykle se používá asi 50 g lístků na 0,5 litru vroucí vody a vše se nechá čtvrt hodiny stát.

Jaký je rozdíl mezi nálevem, odvarem a výluhem?

Nálev: Jedná se roztok, jenž vznikne tak, že sušené nebo čerstvé byliny se přelijí právě vařící vodou a nechají se po určitou dobu louhovat. Většinou tak 3 až 15 minut. Poté se nálev scedí.
Výluh: Byliny macerujeme ve studené vodě.
Odvar: Sušené nebo čerstvé byliny ve vodě po určitou dobu vaříme. Pak odvar scedíme.

Violka vonná neboli fialka

Věděli jste, že se v dřívějších dobách kandovaly květy violky vonné? Namočily se do syrového rozšlehaného vaječného bílku, hustě se obalovaly cukrem a nechaly se oschnout. Pak se používaly jako chutné cukroví.

Také violka vonná má léčebné účinky - její lístky a květy mají močopudné vlastnosti, zároveň pomáhají odkašlávat a obsahují saponiny a silice.

Fialkový sirup: Je vhodný užívat při kašli. Hrst čestvých květů fialky vonné opláchnete a spaříte 1 litrem vařicí vody. Nálev necháte asi 12 hodin stát. Pak ho přecedíte a svaříte s 1,25 kg krystalového cukru. Přidáte šťávu z 1 až 2 citronů. Naplníte do lahviček a uzavřete.

Jitrocel kopinatý
I když v naší přírodě roste více druhů jitrocele, pro sběr se hodí pouze jitrocel kopinatý. Obsahuje glykosidy, slizy, třísloviny a vitamín C. Jitrocel bývá součástí žlučopudných přípravků, pomáhá při zánětech močových cest nebo žlučníku.

Jitrocelový sirup: Používá se při zánětech horních cest dýchacích, při kašli, ale také při žaludečních nebo střevních problémech.

Nasbírejte mladé jitrocelové lístky. Opláchněte je a nakrájejte a postupně vrstvěte do čisté sklenice. Každou asi 1 cm vysokou vrstvu jitrocele zalijete medem (nebo prosypete cukrem) a stlačíte. Pokračujte tak dlouho, až bude sklenice plná. Takto připravený jitrocel necháte stát asi 10 dní. Pak med nebo cukerný roztok slijete a užíváte.

Jitrocelová pleťová voda: Trpíte-li na nečistou pleť nebo na akné, vyzkoušejte pleťovou vodu připravenou z jitrocele. Asi 10 g sušených nebo 30 g čerstvých lístků jitrocele zalijete 1 dl právě se vařící vody a necháte půl hodiny vyluhovat. Potom nálev scedíte a smícháte se stejným množstvím 20% čistého lihu.

Kopřiva dvoudomá
Není sice příliš v oblibě kvůli tomu, že její lístky při dotyku žahají, ale nabízí léčebné účinky, kterých bychom měli rozhodně využít. Kopřiva dvoudomá upravuje trávení, činnost střev i krvetvorbu. Nálev z ní příznivě působí na kvalitu vlasů. Výborné je užívat kopřivu na jaře, kdy zlepšuje látkovou výměnu. Bez obav ji můžete přidat do velikonoční nádivky, připravit z ní polévku i "špenát".

Kopřivová omeleta: Na jednu porci si připravte 2 vejce, 25 g strouhaného tvrdého sýra, 50 g dušené šunky, 3 lžíce nasekaných kopřiv, sůl, pepř, malou cibuli a rostlinný olej. Rozšleháte vejce, do něhož přidáte nakrájenou šunku a strouhaný sýr, kopřivy. Směs osolíte a opepříte, doplníte nadrobno nakrájenou cibulí. Rozehřejete pánev a na tuku v ní připravíte ze směsi omeletu, kterou opékáte po obou stranách.

Kopřivová vlasová koupel: Natrhejte 100 g čerstvých kopřiv a opláchněte je. Pak je zalijte vařicí vodou o objemu 0,75 litru a po vychladnutí asi čtvrt litrem octa. Tímto teplým nálevem se následně po dobu 10 dnů vlasy večer každý den oplachují. Vlasová koupel je ozdraví, vlasy budou lesklejší a pružnější.