Barefoot obuv oslovuje čím dál tím více lidí. Otázkou je, jestli je v ní chůze opravdu zdravá

Nová móda ovládla nejen české ulice
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zdálo by se, že v oblasti obouvání nelze přijít s ničím převratným. A přesto se stalo - světlo světa spatřily tzv. bosoboty neboli barefoot. Jsou naprosto originální, a to bez klenby, tlusté podrážky i podpatku. Jejich úkolem je simulace chození naboso, jež je přirozené a důležité pro fyziologické fungování celého těla. Je však chůze v barefoot obuvi opravdu tak zdravá, jak se o ní píše na internetu?

Pokud si na svá chodidla obujete barefoot boty, ihned pocítíte rozdíl oproti běžné obuvi. Bosoboty imitují chůzi naboso, a proto jsou navrženy tak, aby jejich podrážka co nejvíce kopírovala přirozený tvar chodidla. Široká špička poskytuje dostatek prostoru pro prsty, které nejsou nijak stísněné.

Díky tomu, že podrážka je tenká, dochází při chůzi v barefoot k masáži reflexních bodů na chodidle, zároveň se posilují všechny svaly nejen v chodidle, ale také v celé noze. Většinou to chce nějakou chvíli v barefoot botech chodit, než si na ně zvyknete. Pak však většinou nedáte na ně dopustit. 

Novinka, která oslovuje stále víc lidí

Chůzi v barefootové obuvi propadá stále více lidí. Je to celkem pochopitelné. Jedná se o převratnou módní novinku. Zatímco dříve bosky chodila chudina, dnes si barefoot boty koupí spíše ten, který nemá hluboko do kapsy.

Barefootová obuv je totiž poměrně drahou záležitostí. Je celkem běžné, že barefoot obuv pro malé děti nezřídka stojí okolo dvou tisíc korun a pro dospělé jsou ještě dražší. Není-li vám líto peněz, získáte obuv, která má něco do sebe, protože chůze naboso je bezesporu zdravá. 

Rozhodně není vhodná pro každého
Určitě by se jí měli vyhnout především diabetici, kteří musejí být na svá chodidla opatrní, a pak ti, jejichž chodidla nejsou právě v kondici a trpí nějakým ortopedickým problémem - například plochýma nohama. Zde je na místě nejprve vyřešit ortopedický problém a teprve potom se pustit do chůze v barefoot obuvi.

Jak by měla vypadat správná barefootová obuv

O anatomicky tvarované podrážce a dostatku místa ve špici pro prsty jsme se již zmiňovali. Prsty mají možnost dostatečné opory a mohou se dobře odrážet, čímž je klenba nohy přirozeným způsobem stimulována. Dále by barefoot bota měla respektovat funkci chodidla. Žádný podpatek znamená hlavně vyvážení postavení a optimální zatížení kloubů nohy.

Díky tenké podrážce může chodec dobře číst terén, po němž chodí, a okamžitě reagovat na jakékoliv nerovnosti. Barefoot obuv nijak nedeformuje nohu, jak tomu může být například v úzké běžné obuvi, v níž jsou prsty utlačovány.

Proč je lepší chodit po měkkém povrchu? 

Na rozdíl od pochvalných recenzí obchodů s barefoot obuví nejsou čeští ortopedové přesvědčeni o její prospěšnosti lidskému zdraví. Většinou poukazují na to, že když chybí kvalitní opora chodidla v podobě dobrého obutí, dochází k poškození kloubů a šlach. Nezřídka se fyzioterapeutové setkávají s těmi, kteří si pravidelnou chůzí naboso po tvrdém terénu přivodili zánět Achillovy šlachy. 

Ti lékaři, kteří s barefoot botami souhlasí, doporučují její občasné nošení na vhodném terénu. Tím však určitě není tvrdý povrch městského prostředí - asfalt nebo beton. Důležité je také barefoot obuv střídat s jiným druhem bot s pevnou podrážkou. Zároveň je na zvážení, do jaké míry je barefoot obuv vhodná pro dětská chodidla, která jsou teprve ve vývinu.