Trogir je perlou Jadranu. Chorvatské Malé Benátky lákají návštěvníky na atraktivní historická místa

Trogir je zajímavým městem se starobylým centrem
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Chorvatsko patří stále k nejčastějším destinacím, které rádi Češi v čase své dovolené navštěvují. Láká je nejen příjemné moře, ale také možnost objevovat krásy této země ve chvílích, kdy se nechtějí jen tak nečinně povalovat na mořských plážích. Mezi atraktivní místa, která by zvědavému oku turistovu neměla uniknout, patří také přímořské lázeňské městečko Trogir ve Splitsko- dalmatské župě.

Trogir se nachází při Jadranské magistrále necelých třicet kilometrů od druhého největšího města Chorvatska - Splitu. Je tedy ideálním cílem výletu na jedno odpoledne, jestliže se nacházíte právě v jeho blízkosti. Centrum Trogiru se nalézá v nejužší části Trogirského průlivu, a to mezi pevninou a ostrovem Čiovo, jenž patří také mezi vyhledávané destinace a který s Trogirem spojuje moderní pohyblivý most. Zajímavostí je osud Čiova v dávné minulosti. Ostrov totiž sloužil jako místo, kam se museli uchýlit lidé nakažení leprou.

Trogir aneb Kozí vrch 

Starobylost historického jádra Trogiru každoročně láká tisíce návštěvníků, kteří chtějí zhlédnout unikátní soubor staveb, postavených v románsko-gotickém slohu. Určitě není náhodou, že se Trogiru říká Malé Benátky.

Najdete v něm však také antické památky, protože ho někdy ve 3. století př. n. l. založili řečtí kolonisté jako osadu Tragurion. Samotné pojmenování místa pochází z řeckého slova tragos - koza. Na trogirských kopcích jich totiž v době helénistického osídlování pobíhalo více než dost včetně kozorožců. "Kozí vrch" je docela zajímavým názvem osady, nemyslíte?

Středověké památky

Při návštěvě Trogiru určitě nikoho nepřekvapí, že jeho historické centrum je zapsáno na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Kdo miluje úzké a křivolaké uličky, ten si zde přijde rozhodně na své. Může se jimi dosytosti procházet, přitom vdechovat kouzelnou atmosféru a představovat si, jak se tu asi žilo před mnoha staletími ještě v době starých Řeků. Ostatně jejich stopy jsou tu stále patrné, a to v podobě plánování ulic, jež na sebe navazují kolmo.

Až se v Trogiru do sytosti vynadíváte na moře, určitě si nenechte ujít jeho cenné historické památky, které městu dávají jeho středověký ráz:

  • městskou bránu a hradby
  • knížecí palác ze 13. století
  • městská loggia a hodinovou věž z 15. století
  • pevnost Kamerlengo z 15. století
  • katedrálu svatého Vavřince, jež patří k dominantám východní části ostrova a historického centra města

Trogirská katedrála

U katedrály svatého Vavřince je zajímavé hlavně mísení tří stavebních slohů - gotiky, renesance a baroka. Začala se totiž stavět už ve 13. století v období gotiky a její stavba byla hotová až v 17. století v období baroka. Protože její budování trvalo tak dlouho, vystřídalo se na stavbě více mistrů, kteří ovlivnili její finální podobu. Součástí katedrály je veřejnosti přístupná zvonice, na níž je příjemná vyhlídka pro turisty, kteří si díky ní mohou lépe prohlédnout celé historické místo.

Pár tipů pro turisty
Celý ostrov Trogir lze příjemnou procházkou projít za půl hodiny. Během této doby můžete do sebe nasávat závan historie, která na vás bude číhat z každého rohu. Jestliže se budete chtít občerstvit, je lepší se přemístit naproti na pevninu, protože na ostrově jsou restaurace docela drahé. Najdete tam také velké tržiště pod širým nebem se suvenýry.