Jak přestat s kouřením: Experti prozradili ty nejúčinnější způsoby

Závislosti na cigaretách se můžete zbavit dokonce i jen pomocí postupného oddalování tohoto zlozvyku
  |   zajímavost

Kouření je zlozvyk, který může mít na naše zdraví vážné negativní účinky. Může způsobit vznik celé řady onemocnění, dokonce i těch, které nesouvisí s dýchacími cestami. Přestat kouřit ale není tak lehké, jak se zdá. Naštěstí existuje hned několik tipů a triků, se kterými to zvládnete i vy.

Australské ministerstvo zdravotnictví na svém webu uvádí, že kouření negativně ovlivňuje téměř všechny části našeho těla a významně zvyšuje riziko vzniku závažných, potenciálně smrtelných onemocnění.

Pouhých 10 vteřin po prvním nádechu cigaretového kouře se nebezpečné chemikálie, které cigarety a další tabákové výrobky obsahují, mohou dostat až do mozku, srdce a dalších orgánů v našem těle.

Tyto látky se do vašeho těla mohou lehce vstřebat i v případě, že cigaretový kouř nevdechnete. Do těla totiž pronikají již skrze ústní sliznice.

Návyková látka, které je v tabáku obsažená, nikotin, způsobuje závislost na tabákových výrobcích zejména proto, že vám pomáhá se cítit šťastněji, mít více energie a dokonce se i lépe soustředit.

Tyto efekty nikotinu ale netrvají věčně.

Po nějaké době aktivního kouření cigaret se vaše tělo stane na pravidelném přísunu nikotinu závislé a pokud se mu nedostává, začnete pociťovat úzkosti, podrážděnost, nervozitu a další nepříjemné symptomy této závislosti.

Jak se této závislosti zbavit

Naštěstí ale existují v praxi osvědčené tipy, jak s kouřením přestat, jak na svém webu uvádí Mayo klinika.

  • Náhrada nikotinu – jednou z účinných metod, jak s kouřením přestat, je krátkodobé nahrazení přísunu nikotinu z cigaret nikotinovými žvýkačkami, náplastmi nebo dalšími výrobky.
  • Vyhněte se spouštěčům – ideální je vyhnout se situacím, ve kterých byste běžně sáhli po cigaretě. Může se jednat o bary, stresové situace nebo i jen pouhé pití kávy. Tyto situace se liší člověk od člověka, ne každý má ale tu možnost se jim vyhnout.
  • Oddálení – další metodou je také snažit se kouření postupně oddalovat. Pokud máte chuť na cigaretu, tak se bez ní snažte vydržet ještě 10 minut. Tento časový úsek postupně prodlužujte, poté se dostanete ke dnům a postupně k tomu, že s kouřením přestanete.
  • Žvýkačka – Jedním ze způsobů, které byly ověřeny v praxi, je také tento zvyk nahradit za nový. Pokud máte chuť na cigaretu, zkuste si místo ní dát žvýkačku nebo si dejte malou zdravou svačinu.

Dále je podle expertů také velmi důležité nesnažit se oklamat sami sebe tím, že si dáme "jen jednu".

Ačkoliv můžete být přesvědčeni o tom, že vám poté, co se vám podařilo s kouřením přestat, jedna cigareta neublíží, opak je pravdou. Dokonce i do této formy závislosti je totiž mnohem snažší znovu spadnout, než si myslíte.

Zdroj: Australian Government Department of Healt, Mayo clinic

KAM DÁL: Jak účinně zastavit padání vlasů. Stačí vám jen jeden doplněk stravy.

Klíčová slova: