Jak rychle a snadno vyčistit troubu bez chemikálií? Pomůže vám tento trik

Na vyčištění trouby můžete použít jedlou sodu a ocet
 

Odstranění zapečených skvrn uvnitř trouby se může zdát jako nadlidský výkon. Záleží ale pouze na tom, jaké na ně použijete přípravky a způsob čištění. Stačí se řídit těmito tipy a triky a vaše trouba bude zářit jako nová, a to dokonce rychle a levně.

V období Vánoc bude troubu využívat každý z nás, a to někdy dokonce i několikanásobně za den. Je proto velmi důležité se předtím, než začnete péct cukroví, přesvědčit, že je vaše trouba čistá.

Pokud přes sklo na přední straně trouby nevidíte a na jejích stěnách se nacházejí zapečené skvrny, které zkrátka nelze odstanit, máme pro vás skvělý tip.

Koupel v pracím prášku

Odstranitelný kovový nosič v troubě lze díky možnosti vyjmutí ze spotřebiče vyčistit velmi snadno. Jedním z nejjednodušších způsobů, jak tuto část trouby vyčistit, je namočit ji přes noc ve vaně. Složení této "koupele" by se mělo skládat z vody a pracího prášku. Teplota vody by měla být co nejvyšší, aby se v ní prací prášek dobře rozpustil.

Místo pracího prášku můžete také použít tablety do myčky. Také je potřeba si dát velký pozor na to, abyste tímto kusem kovu vanu nepoškrábali. Ideální je pod něj do lázně s pracím práškem umístit starý ručník.

Poté už je potřeba jen počkat a za několik hodin můžete kovový nosič z vany vyndat, opláchnout a utřít hadříkem, bude se lesknout jako nový.

Ocet a jedlá soda

Při čištění zbytku trouby platí podobná pravidla. Ujistěte se, že jste zakoupili čisticí přípravek na troubu bez škodlivých chemikálií, a nastříkejte ho do vnitřku trouby. Klíčem je nechat přípravky na zapečených odolných skvrnách nějakou dobu působit.

Pokud si ale pro jistotu chcete namíchat čisticí prostředek sami, abyste se ujistili, že je opravdu neškodný, můžete. Ideální na čištění trouby je použít domácí čisticí přípravek, který se skládá z vody a octa. Smíchejte vodu s octem v poměru 3:1 a hotovou směs nastříkejte do trouby.

Pokud se chcete ujistit, že skvrny z trouby 100% zmizí, nejdříve na ně nasypte jedlou sodu a mix vody s octem nastříkejte až poté. V momentě, kdy se jedlá soda smíchá s octem, totiž celá směs začne bublat a veškeré skvrny hravě odstraní.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Jak vyčistit konvici rychle a levně? Pomůže vám tento jednoduchý trik.