Jak správně krmit psa se zkaženými nebo vypadanými zuby?

Základem je prevence, s péčí o zuby je třeba začít co nejdříve
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Mnoho pejsků především ve stáří trápí při přijímání potravy zkažené či vypadané zuby. Jejich majitelé si pak často kladou otázku, jak v těchto případech nejlépe krmit. Zůstat u granulí? Přejít na konzervy? Nebo dávat pouze vařenou stravu? 

Na rozdíl od lidí psy tolik netrápí zubní kazy, ale spíše záněty dásní a zubní kámen, ten pak může způsobit pejskům nejen nepříjemné bolesti, ale také vypadávání zubů. Chovatelé si často myslí, že když jejich pejskům vypadají zuby (všechny nebo částečně), tak musí i radikálně změnit výživu. Především pokud zvíře dostávalo do té doby pouze granule.

Nejlepší je kombinace

Pravdou ale je, že pejskům dásně ztvrdnou a jsou schopni granule jíst i bez zubů. Vhodné je například namočit je do trochu vlažné vody, tím se malinko změkčí. "Doporučuji také dávat psům ve starším věku kombinaci konzerv a granulí. Nemusí se odcházet od granulí, ale je dobré přidat občas konzervu (to je smysluplné pro psy všech věkových kategorií)," říká odborník na psí výživu Martin Pučálka.  

Konzervy u psů seniorského věku jsou vhodné i díky tomu, že obsahují hodně vody a pomáhají tak preventivně předcházet problémům s ledvinami. Granule pro psy jsou vůbec dobrou prevencí proti vzniku zánětu dásní, protože díky chroupání si psi dásně masírují.

Jako doplněk k celkové zubní hygieně je vhodné podávání speciálních dentálních pamlsků, které působí preventivně proti vzniku zubního kamene i zánětu dásní.

Dobrá prevence, polovina úspěchu

Abychom vypadaným zubům předešli, je důležitá samozřejmě dobrá prevence. A to především čištění zubů. Samozřejmě nemusíte psovi čistit zuby každé ráno a večer, ale občasné pročištění tlamy je nezbytné.

Zubní kámen může díky nahromadění minerálních látek způsobit bolestivé záněty dásní, u starších psů pak vypadání zubů či celkové špatné zdraví organismu. Dobrou domácí péčí o psí chrup také předcházíte nepříjemnému odstraňování zubního kamene pod narkózou u veterináře.

Samotné čištění ale již zubní kámen neodstraní, působí hlavně preventivně, takže pokud již pejsek trpí na zánět dásní či zubní kámen, je nutné ho odstranit ultrazvukem u specialisty. Varovnými signály u psa jsou nateklé až krvavé dásně, zkažený dech, žlutohnědý povlak na zubech či potíže během kousání. Nejvíce na zubní problémy trpí malá a střední psí plemena.  

KAM DÁL: Čínská důchodkyně pečuje o více než 1 300 toulavých psů. Chrání je před nožem řezníka.