Jak prodloužit životnost telefonu?

Jak se správně starat o mobil?
  |   zajímavost |  Komerční sdělení

Smartfony se postupem času staly nedílnou součástí našich životů a často pro nás představují nemalou investici. Téměř každý majitel chytrého telefonu se tak snaží, aby mu za jeho těžce vydělané peníze vydržel přístroj co nejdéle. Pokud vás také zajímá, jak na to, čtěte dále.

Užiteční pomocníci

Fyzické, tedy hardwarové poškození je jedním z nejčastějších důvodů předčasné výměny mobilního telefonu. Rozbitý displej se častokrát nevyplatí měnit za nový. Jeho cena včetně odborného servisu se blíží k ceně nového zařízení. Řešením jsou finančně výhodnější pomocníci. Fólie na mobil, ochranné sklo, ale i kryty dokážou za zlomek ceny perfektně ochránit váš chytrý telefon. Navíc, v dnešní široké nabídce si snadno vyberete takový, který působí moderně a vaše starší zařízení zkrášlí a odliší od ostatních. Stačí si jen vybrat.

Dopřejte vašemu telefonu odpočinek

Mobily jsou každodenní součástí našich životů. Udržují nás v kontaktu s přáteli, informují o důležitých událostech, usnadňují práci a volné chvíle krátí zábavou.

Po celém dni používání je paměť RAM vytížená ze všech procesů, které stále běží na pozadí. Dopřejte proto svému telefonu občasné vypnutí či restart. Otevřené aplikace na pozadí se vypnou a RAM se pročistí. Nápomocné jsou také aplikace, které vaše zařízení udrží svižné pravidelným odstraňováním nepotřebných souborů, zavíráním neaktivních aplikací a čištěním již zmiňované paměti RAM.

Udělejte si pořádek

To, co platí ve skutečném životě, funguje mnohdy také ve světě digitálním. Udržování pořádku působí uklidňujícím dojmem na člověka, ale v tomto případě má blahodárné účinky také na vaše zařízení. V případě, že je mobil po restartování a ukončení všech na pozadí běžících procesů nadále pomalý, zkontrolujte stav paměti zařízení. Je možné, že zpomalení způsobuje přeplněná paměť.

Řešením je promazání nepotřebných souborů, duplicitních fotek a videí. Popřemýšlejte, zda je každoroční desetiminutové video ze silvestrovského ohňostroje hodné zabírání vzácného prostoru ve vašem zařízení. Pokud se vašich drahocenných souborů nedokážete vzdát, pouvažujte nad zálohou na externím zařízení či v cloudu.

Péče o baterii

Výdrž baterie závisí na tom, kolik hodin denně zařízení používáte, respektive jakým způsobem baterii nabíjíte. První známka opotřebení může být v závislosti na intervalu používání zařízení patrná v rozmezí od osmi do šestnácti měsíců. Následně je výkon baterie nižší a mobil je třeba nabíjet častěji.

Váš mobil ocení to, když baterii nebudete vybíjet do úplného vypnutí. Avšak správný přístup není ani nabíjení plné kapacity baterie. Životnost baterie prodloužíte nabíjením přibližně na 85 % její kapacity jedním kontinuálním nabitím. Dnešní smartphony je možné nastavit tak, aby v případě, že mobil nabíjíte přes noc, nepřekročily stanovenou hranici optimálního nabití.

Výměna baterie

Pokud se výše zmíněné rady dozvídáte v době, kdy vaše baterie nevydrží ani půl dne bez nabití, tak to s vaším zařízením ještě nemusí být úplný konec. Jednodušší, levnější a ekologičtější alternativou je výměna opotřebované baterie. Tu lze provést v autorizovaném servisu.

Troufalejší kutilové si s výměnou dokážou u některých modelů chytrých telefonů poradit sami. Výměnu baterie není třeba v žádném případě odkládat, a to zejména tehdy, když zpozorujete zápach, výrazné přehřívání či nadýmání zadní části mobilu.