Lékařka radí, jak vybrat opalovací krém: Stačí faktor 30?

Experti doporučují jako minimální ochranný faktor zvolit SPF 30
  |   zajímavost

Všichni asi víme, že nás opalovací krémy s SPF faktorem mohou ochránit před škodlivými účinky slunečního záření a dokonce i před rakovinou kůže. Řadu z nás ale mate, jaké "číslo" si vybrat a v čem se vlastně liší.

Každý krém s SPF faktorem má na sobě uvedenou výšku faktoru, který obsahuje. Číslo, které je na krému uvedené, značí, jak dobře a na jak dlouho nás ochranný faktor daného krému dokáže před sluncem ochránit, jak na svém webu uvádí Floridská lékařská klinika.

Je to jednoduché. Můžete si prostě říct, že po nanesení krému s SPF 30 by vám zabralo 30x déle se spálit, než by tomu bylo v momentě, kdy byste na kůži žádnou ochranu neměli. To samé platí i u dalších ochranných faktorů.

To znamená, že pokud vaše pokožka na sluníčku zčervená již za 10 minut, s ochranným krémem s faktorem 30 můžete být na sluníčku bez zčervenání teoreticky po dobu pěti hodin. To ale platí pouze v ideálních podmínkách.

Ve skutečnosti ale na ochranný krém působí po dobu, co ho máme na kůži, celá řada faktorů, které negativně ovlivňují jeho účinek. Mezi tyto faktory patří pocení, déšť, otírání krému o oblečení a další. Je proto lepší vždy počítat s reálně kratší dobou ochrany před sluníčkem.

Ideální je také nechat krém vsáknout do pokožky minimálně po dobu 30 minut. Po nanesení krému na tělo tedy počkejte půl hodiny předtím, než vyjdete ven. Zajistíte tak jeho maximální účinnost.

Vzhledem k tomu, že ochranné vlastnosti krému s SPF snižují okolní vlivy, je nutné krém po několika hodinách aplikovat znovu, a to bohužel platí u všech faktorů. Dokonce i faktor 50 nebo vyšší je tedy nutné za několik hodin na sluníčku obnovit.

Specialisté doporučují vždy zvolit jako minimální ochranný faktor SPF 30 a nijak s ním při aplikaci nešetřit.

Zdroj: Florida Medical Clinic

KAM DÁL: Doktor vysvětlil snadnou 10-3-2-1 metodu na lepší spánek.

Klíčová slova: