Plněný bramborák je jídlo pro tvořivé lidi s fantazií. Jeho chuť, vůně i možné variace okouzlí každého

Na plněný bramborák nemusíme do restaurace. Zvládneme ho i doma a bude vynikající
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Češi jsou mistři v plnění čehokoliv čímkoliv. Plněné závitky, plněný lilek, cuketa, dokonce i sýr lze naplnit, paprikový lusk, karbanátek… Téměř cokoliv dokážeme naplnit něčím jiným. I z obyčejného bramboráku se tak může stát slavnostní oběd, stačí jen správně namíchat masovou směs.

Jak na to? Ono je to vlastně docela jednoduché. Obyčejný bramborák zvládne i velmi nezkušený kuchař. Nastrouhané brambory se solí, majoránkou a česnekem se spojí vajíčkem a moukou a na pánvi usmažíme nádherně voňavé placky. Ty sice mohou posloužit jako samostatné jídlo, ale také je můžeme použít “jen” jako základ pro plnění. Přichází tedy čas na výrobu masové směsi, která hlavnímu chodu dodá tu pravou podobu.

Jaké maso vybrat?

Nespornou výhodou takovýchto receptů je variabilita, která nabízí nespočet možností. Plněný bramborák tak v mnoha rodinách - i přes stále stejný název - chutná docela jinak. Jaký je ale recept, který se v našich končinách ujal nejvíce? Asi ten s kuřecím masem, který je jednak velmi chutný a pak také na jeho výrobu potřebujeme mnohem méně času, než kdybychom volili třeba vepřové maso.

Rychlé a chutné

Patrně nejznámějším receptem na masovou směs do plněného bramboráku je ten s kuřecím masem. Je jednoduchý, rychlý a opravdu vynikající. Přitom stačí na malé kousky nakrájet část kuřecích prsou, k tomu najemno cibuli a nechat společně osmažit. Do směsi přijde také paprika, kterou si předem nakrájíme, ale k masu ji na pánev přidáme až později. Tak si ponechá strukturu a ve výsledné směsi bude výraznější. Úplně nakonec, jen na prohřátí, přidáme nakrájená rajčata. Pokud použijeme cherry rajčátka, stačí je překrojit napůl.

Koření je důležité

Stejně jako každé jídlo, i masovou směs do bramboráku okořeníme. V samotném základu již máme majoránku a česnek, a tak pro lepší kontrast a vyvážení různých chutí ve výsledném pokrmu sáhneme po kmínu a kari koření. Pokud nejste vyznavači této indické směsi koření, neuděláte velkou chybu, když jej nahradíte mletou paprikou. Vznikne ostatně jednoduchá variace téhož pokrmu.

Trochu omáčky

Abychom neplnili bramborák jen “suchou” směsí, zalijeme hotovou směs malým množstvím vývaru, necháme prohřát a zahustíme (velmi opatrně) špetkou škrobu na přípravu masových jídel a máme hotovo. Stačí položit na talíř hotový bramborák, na jeho polovinu navrstvit masovou směs a bramborák přeložit. I když se to může zdát trochu složitější, příprava nezabere víc jak půl hodiny, zvláště když se naučíme využívat pauzy mezi obracením bramboráků k přípravě směsi.

Změna je život

Jak bylo uvedeno, směs není ničím neměnným. Docela jiný charakter jí dodáme přidáním kousku drůbežích jater, nakrájených nadrobno. V tom případě ale vynecháme kari koření nebo papriku a necháme vyniknout právě jejich chuť. Ke kuřecímu masu můžeme přidat také maso uzené nebo dokonce kousek klobásy. Každá, i drobná změna, se projeví na výsledné chuti a žádná nezklame.