Potraviny, které vás dostanou do hrobu. Podle vědců jsou totiž přímo spojené s infarktem

Slanina zvyšuje riziko infarktu a mozkových příhod. Je plná soli a nasycených tuků
  |   zajímavost

Infarkt je úzce spojený s naším životním stylem a s tím, co jíme. Některá jídla nám mohou pomoci komplikacím předejít, některá je ale mohou přímo způsobit. Jsou totiž potraviny, které zvyšují riziko vzniku krevních sraženin. Ty infarkt způsobují. Čemu se tedy raději vyhnout?

Infarkt je akutní a život ohrožující stav. Při infarktu se vám náhle zablokuje přívod krve do srdce. Většinou tento nebezpečný zdravotní stav způsobují krevní sraženiny. Je proto velmi důležité vyhýbat se potravinám, které zvyšují riziko tvorby krevních sraženin.

Červené maso

Vysoké procento hovězího, skopového a vepřového masa v naší stravě je spojeno s vyšším rizikem vzniku závažných onemocnění, jak dokazují studie. Patří mezi ně nemoci srdce, ale i cukrovka.

Tyto druhy masa, které patří do skupiny tzv. "červeného masa", obsahují velké procento tuku a muhou tak zvýšit vaši hladinu cholesterolu v krvi. Pokud se ale bez červeného masa zkrátka neobejdete, zkuste ho alespoň omezit.

Pečivo a sladkosti

Housky, dortíky a věnečky by měly být spíše výjimečným zpestřením našeho jídelníčku než něčím, co se na něm vyskytuje pravidelně. Výzkumy je totiž také spojují se zvýšenou hladinou nebezpečného cholesterolu v krvi, což může mimo jiné vést právě k různým druhům kardiovaskulárních problémů.

Bílá mouka, kterou obsahuje většina pečiva, nám totiž po její konzumací rapidně zvyšuje hladinu inzulínu v krvi a kvůli tomu máme pak ještě větší hlad a spořádáme tak většinou pečiva více, než bylo potřeba. Zkuste vyměnit bílé pečivo za to z celozrnné mouky a vaše tělo vám poděkuje, dokazují to mnohé studie.

Slanina

Většina kalorií, které slanina obsahuje, pochází z nasycených tuků, což může podle výzkumů zvýšit riziko infarktu nebo mozkové příhody.

Navíc je slanina také plná soli, což zvyšuje náš krevní tlak a zatěžuje tak naše srdce, jak dokazují studie. Vysoké množství soli v jídle může také vést k infarktu, mozkové příhodě nebo jinému onemocnění srdce.

Abyste svoje srdce udrželi v té nejlepší kondici, snažte se omezit konzumaci nasycených tuků a soli. Denní příjem sodíku v jídle by neměl přesahovat 1 500 mg.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Vysoký krevní tlak snižují vybrané potraviny. Vědci prozradili, o které se jedná.

Klíčová slova: