Snažíme se třídit odpad, přesto stále zaostáváme. Často si nevíme rady, kam co patří

Podle odhadů třídí dvě třetiny domácností, což je stále velký prostor ke zlepšení
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Také vás už štve, jak se neustále kupí odpadky v domácnosti? Kdejaká potravina, pochutina, ale i ostatní věci jsou tak bytelně zabalené, že je kolikrát bez pomoci nože není možné rozbalit. To vše končí v odpadu a nádoby jsou stále plné. Jak to udělat, aby bylo odpadu co nejméně? A víte si vůbec rady se všemi druhy obalů, kam patří?

Možná se vám to může zdát jako banální rady. Vy přeci víte, jak doma nezakopávat o plné nádoby či tašky a dobře si uvědomujete, kam s nimi. Jenomže je mezi námi stále velké procento lidí, kteří v třídění odpadu značně tápou. Nakonec, důkazem toho je i fakt, že za vyspělou Evropou v tomto "odvětví" stále dost zaostáváme.

Nekupujte balenou vodu, pijte tu z kohoutku

Kelímky a jim podobné obaly prostě omyjte a skládejte je do sebe. Tím ušetříte spoustu místa. Velký objem zabírají pochopitelně v nádobě na odpadky PET lahve. Ty můžete zmačkat a uzavřít. Ještě lepší je pořídit si lis, kterým zmenšíte objem několikanásobně. A poslední rada na závěr - nekupujte vodu v PET lahvích, pijte vodu z kohoutku nebo si pořiďte sodastream.

Tříděním odpadu nepomáháme jen sobě, ale i životnímu prostředí. Když vyhodíme plastový kelímek do směsného odpadu, nedáme tak použitému obalu šanci na další využití a jednoduše jej znehodnotíme. Pokud odpady už doma správně roztřídíme, ušetříme si čas u kontejnerů a doma i místo. Papír skládáme do krabice, plasty do další nádoby a směsný odpad pak už tvoří jen malý zbytek. Nesmíme zapomenout na skleněné lahve, na to je ideální třeba plastová taška.

Staré a nefunkční elektrické spotřebiče podléhají tzv. „zpětnému odběru", který zajišťují specializované firmy. Místa, kde můžete zdarma odkládat takové vysloužilé výrobky, jsou označována jako „Místa zpětného odběru". Nejčastěji jsou zřízena ve sběrných dvorech nebo v prodejnách elektro.

Kam patří zrcadlo?

Občas narazíme na odpad, s nímž si nevíme rady. Třeba takové zrcadlo, co se nám zrovna rozbilo v koupelně. Kam vůbec patří? Zrcadlo je sice sklo, ale nepatří do tříděného, obsahuje totiž kovy. Podobné je to s autoskly. Jak se jich ale zbavit?

Pokud nemáte možnost odvézt autosklo do servisu, kde by měli mít zajištěný odběr od speciální firmy na tento odpad, zbavte se autoskla i zrcadla ve sběrném dvoře. Co se týče keramiky a porcelánu, vše likvidujte ve směsném odpadu.

Co s papírovými kapesníky?

I když jsou papírové kapesníky vlastně z papíru, jak název napovídá, z hygienických důvodů do papírového odpadu nepatří. Podobně jako mastný papír od potravin nebo laminovaný či voskovaný. Jakékoli znečištění zabraňuje recyklaci.  

Kam dát polystyren?

Někdy se nám doma objeví polystyren. Je to v podstatě plast, a tak také patří do tohoto druhu odpadu. Často na něj narazíme, když si z restaurace třeba přineseme v polystyrenových termoobalech nějaké jídlo. Do plastového odpadu ovšem nepatří polystyren ze zateplení jako stavební izolace. Často na ní zůstane při stavebních úpravách omítka a v ten okamžik patří do stavební suti.

Máme doma nebezpečný odpad?

Jestliže si myslíte, že pokud nevlastníte třeba garáž, kde se najdou nějaké ty barvy, autokosmetika a oleje, že je vaše domácnost bez nebezpečného odpadu, mýlíte se. Kam si myslíte, že patří třeba léky nebo nefunkční elektrozařízení?

Nebezpečný odpad poznáte podle symbolu přeškrtnuté popelnice a v žádném případě nepatří do žádného kontejneru včetně směsného odpadu. Prošlé nebo nevyužité léky je nejlepší odnést do lékárny, případně do sběrného dvora, podobně jako jiný nebezpečný odpad.

Plato od vajec dejte do směsného odpadu

Mnoho lidí se domnívá, že do nádoby na papír patří i kartony od vajec. Ale to je omyl. Kartony jsou vyrobeny už z několikrát recyklovaného papíru, že už z nich znovu papír nejde vyrobit. Stejně tak patří do směsného odpadu ruličky z toaletního papíru.  

Jak se zbavit tuku z kuchyně?

Tuk vyhozený do směsného odpadu by měl být v uzavřené nádobě také, aby neznečišťoval popelnice a jejich okolí. Odevzdané použité oleje a tuky jsou po vyčištění používané jako druhotná surovina v chemickém průmyslu. Důvodem, proč oleje nevlévat do kanalizace, je to, že olej v potrubí ztuhne a snižuje průtočnost. V krajním případě může způsobit i ucpání.

Klíčová slova: