Suchá a šupinatá pokožka: Asi trpíte nedostatkem vitamínu E, tak kde ho hledat?

Nedostatek vitamínu E může mimo suchou pokožku způsobit i poškození nervů a ztrátu citu v končetinách
 

Tento vitamín je jedním z nejdůležitějších k tomu, abychom si dokázali udržet hydratovanou a zdravě vypadající kůži po celém těle. Hojný příjem této živiny je zásadní zejména pro péči o pleť v zimních měsících, kdy má největší tendenci se vysušovat. Jeho deficit ale může způsobit i mnohem závažnější problémy.

S příchodem zimy je důležitější než kdy jindy se zaměřit na to, jestli máme v jídelníčku dostatečné zastoupení všech potřebných vitamínů, protože právě teď nám jejich nedostatek může způsobit ty největší problémy.

Studie dokazují, že vitamín E nám pomáhá udržet naši pokožku zdravou a také účinně odvrací známky stárnutí. Přispívají k tomu jeho antioxidační účinky.

Dále je také podle některých výzkumů užitečný při prevenci kardiovaskulárních chorob a rakoviny.

Kosmetický průmysl si je výhod tohoto vitamínu samozřejmě velmi dobře vědom, a proto je taky často součástí různých krémů, sér a dalších pleťových přípravků.

Můžeme ho ale najít i v určitých potravinách. V největší koncentraci se vyskytuje v jídlech, které obsahují velké množství tuku, jako jsou např.:

  • ořechy
  • semínka
  • rostlinné oleje (řepkový olej, olivový olej, slunečnicový olej a další)

Vitamín E

Tato živina nám mimo benefity, kterými blahodárně působí na naši pokožku, také pomáhá posílit imunitní systém a udržet naše oči zdravé.

Nedostatek tohoto vitamínu u většiny lidí naštestí nenastává, ale pokud ano, tak je často spojen s nesprávným vstřebáváním tuků z přijaté potravy. Některé tyto případy jsou ale způsobené i nevyváženým jídelníčkem.

V sázce ale není "pouze" zdraví naší kůže, při dlouhodobém nedostatku vitamínu E může dojít i k poškození nervů a svalstva, což může vést k tomu, že ztratíte cit v končetinách. Dále jeho nedostatek může také způsobit zhoršení zraku a zeslabení imunitního systému.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Vejce jsou jednou z nejzdravějších potravin na světě. S čím vším pomáhají?

Klíčová slova: