Svíčková omáčka do hodiny. Uvařit ji můžeme ve všední den i ke slavnostnímu obědu

Svíčková omáčka nemusí znamenat hodiny u sporáku
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Zapřisáhlí vyznavači “poctivé” české kuchyně, při jejíž přípravě musí kuchařka vstát brzy ráno, aby bylo možné v poledne podávat oběd, teď jistě velkou důvěrou neoplývají. Ti, kteří už někdy rychlou svíčkovou zkusili, na ni většinou nedají dopustit. Nejen že jde o velkou úsporu času, ale i peněz, a také se jedná o mnohem lehčí jídlo. Jak na to?

Pokud jste někdy vařili klasickou svíčkovou omáčku, jistě víte, jak dlouho trvá - včetně přípravy, špikování masa, které musíme nechat odležet… A pak celodopolední vaření a pečení. Jistě, že je výsledek dokonalý a rychlá svíčková bude přece jen trochu jiná, na druhou stranu určitě nepůjde o horší jídlo. Zkuste to sami a uvidíte, že si ji rodina i kuchařka zamilují.

Co budeme potřebovat?

Většina surovin je v podstatě stejná jako při přípravě klasické svíčkové omáčky. Budeme potřebovat maso, kousek špeku nebo hodně prorostlé anglické slaniny, cibuli, mrkev, celer a petržel, sůl, pepř, bobkový list, nové koření, ocet a případně trochu cukru a máslo nebo olej. Nezapomeneme ani na smetanu (bude stačit i 12%, ale s vyšším podílem tuku je omáčka “svíčkovatější”) a ideálně použijeme také vývar.  

Orestovat a vařit

Postup přípravy je velmi jednoduchý. Na troše rozpáleného tuku necháme orestovat cibuli a špek a po chvíli přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, kterou spolu s cibulí restujeme dalších přibližně pět minut, až začne příjemně vonět. Potom přijde čas na zalití vývarem, abychom nemuseli používat “kostku” koření, ale stačí jen několik centimetrů, abychom vytvořili dostatečně hustou omáčku a nemuseli nakonec sáhnout po mouce nebo jiném zahušťovadle. Vše vaříme do změknutí zeleniny, na což stačí (je-li nastrouhaná) přibližně dvacet minut. A to je ten pravý čas na přípravu masa.

Jde to i bez hovězího

Jednoduchá, rychlá a zároveň dietnější varianta klasické svíčkové počítá s kuřecím masem. Tak tedy: kuřecí prsa osolíme a vcelku osmažíme z obou stran na rozpáleném oleji. Když je maso hotové, odložíme jej na chvíli stranou a tou dobou již budeme mít také uvařenou zeleninu.

Čas na finále

Uvaženou zeleninu nyní můžeme buď propasírovat přes jemné síto nebo rozmixovat, což je opět rychlejší, a vytvoříme tak skutečně jemnou a hladkou omáčku. Jen nesmíme zapomenout vyndat všechno koření… Do rozmixované nebo propasírované směsi již přidáme smetanu a můžeme dochucovat podle vlastních zvyků. Ocet i cukr máme po ruce, tak závěrečné alchymii nic nebrání.

Provařit a podávat…

Omáčka je hotová, maso také, zbývá ještě maso vložit na několik minut do omáčky a nechat vše provařit. Zahušťovat omáčku nemusíme, o správnou konzistenci se postarala zelenina. Jako každou správnou svíčkovou budeme podávat s knedlíkem.

KAM DÁL: Dezinfikujte potraviny, když se vracíte z nákupu. Na některém povrchu virus vydrží i několik dní.