Zápach z tlamy nebo uší vašeho psa může být signálem závažné nemoci

Flatulencí neboli nadýmáním trpí občas každý pes
Zobrazit fotogalerii (3)
 

To, že pes nevoní po fialkách, je známo, je to přeci jen zvíře. Velmi intenzivní psí zápach například z tlamy nebo uší ale může být příznakem i různých onemocnění, jako je ušní infekce, vážná paradentóza nebo ledvinové a jaterní poruchy. 

Nepříjemný zápach z tlamy je častým problémem většiny dospělých psů. Ten je mnohdy zapříčiněn špatnou zubní hygienou, která může přejít až v bolestivý zánět dásní či vypadávání zubů. Varovnými signály u psa jsou nateklé až krvavé dásně, žlutohnědý povlak na zubech, potíže během kousání a zkažený dech. Nejvíce na zubní problémy trpí malá a střední psí plemena.

Dobrou domácí péčí o psí chrup předejdete nepříjemnému odstraňování zubního kamene pod narkózou u veterináře. Samotné čištění ale již zubní kámen neodstraní, působí hlavně preventivně, takže pokud již pejsek trpí na zánět dásní či zubní kámen, je nutné ho co nejdříve odstranit ultrazvukem u specialisty. Vhodnou prevencí proti nemocem dásní a zubů je jejich pravidelné čištění speciálním kartáčkem a podávání funkčních dentálních pamlsků.

Nadměrné nadýmání

Flatulencí neboli nadýmáním trpí občas každý pes. Ta v častých případech vzniká, když zvíře příliš rychle konzumuje svoji potravu. Pokud váš pes hltá, tak mu podávejte jídlo několikrát denně, aby neměl potřebu vše rychle hladově sníst. Optimální je dávat psům přiměřenou velikost granulí, raději trochu menší, která je lepší pro dobré zažívání.

Čím menší kus potravy pes tráví, tím lépe je potrava trávena. Problémy s nadýmáním často znamenají, že vybrané krmivo vašemu psovi nevyhovuje, a proto je dobré se zamyslet nad jeho změnou. Časté nadýmání může také značit přítomnost parazitů ve střevech. V tomto případě se doporučuje odčervení pejska. Ve vážných případech může nadýmání značit i velice nebezpečnou torzi žaludku.

Infekce v uších

Vnitřní ušní infekce se u psů projevuje především v letním období. Často mohou být také alergickou reakcí na špatné krmivo. Častým příznakem je také nepříjemný zápach z uší. Vnější bakteriální ušní zánět se pak může projevovat i nepřirozeným kýváním hlavy zvířete. Aby k zánětům nedocházelo, je dobré uši preventivně čistit.

Rozhodně ale k čistění nepoužívejte vatové tyčinky. Ty mohou pejskovi spíše ublížit. Ideální jsou speciální kapky do uší (nejlépe na přírodní bázi). Dlouhodobě neléčené záněty uší mohou u psa vést až k postupné ztrátě sluchu.

Jak má vypadat dieta?

V některých případech je samozřejmě třeba psovi nasadit dietu. Jenomže to v žádném případě neznamená, že ho začnete trápit hlady. Jak má tedy vypadat ideální denní krmná dávka? Důležité je vědět, že krmná dávka na pytli je orientační a musíte ji přizpůsobit individuálním potřebám zvířete. Každý pes má jiný metabolismus. Například i dva psí sourozenci z jednoho vrhu, kteří budou přijímat stejné krmivo, budou mít jiné požadavky na dávkování.

Je hlavně na majiteli, aby zjistil, kolik krmiva jeho pejsek potřebuje. Je důležité znát standard plemene, jak má pejsek vypadat. Kondici jednoduše určíte podle toho, jestli jsou žebra hmatatelná, ale ne viditelná. Pokud má pejsek hlad, tak krmnou dávku zvyšte. A naopak, pokud přibírá, tak trochu uberte. Nevhodné dávkování může vést k zažívacím potížím, především při překrmování.

Jak zhubne?

Pokud jsou u vašeho pejska špatně hmatatelná žebra, nezužuje se v bedrech v pohledu shora a má linii břicha rovnou nebo se směrem k ocasu dokonce snižuje, tak má váš pes pravděpodobně nadváhu. Vzhledem k přehřívání a nadměrné zátěži kloubů je vhodné nadměrná kila redukovat. Ideálně zvolit odlehčenou variantu granulí.

Úbytek váhy by měl být postupný, během tří měsíců by pes měl zhubnout maximálně 12-14 % tělesné hmotnosti. Důležité je omezení kalorického příjmu a zvýšená pohybová aktivita. Pes opravdu nemá hladovět, pro pocit nasycení je vhodné granule namáčet nebo část krmné dávky nahradit konzervou.  

Klíčová slova:
pes