Módní výstřelek nebo reálná pomoc? Paleodieta rozhodně není pro každého

Paleodieta nemusí být nudná
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Moderní doba nám nabízí v podstatě všechno, na co si vzpomeneme. Supermarkety přetékají jídlem - surovinami i hotovými pokrmy. Přesto, nebo snad právě proto, se ale najdou lidé, kteří se vracejí hluboko do minulosti a inspirují se jídelníčkem jeskynních lidí. Je taková dieta vhodná pro současného člověka? 

Paleodieta již podle svého názvu odkazuje hluboko do minulosti, kdy se pravěcí lidé v paleolitu museli spolehnout jen na své vlastní lovecké schopnosti, štěstí a přírodu. Tomu byl tedy přizpůsoben i jejich jídelníček, který - jak je potvrzeno odborníky - obsahoval poměrně velké množství bílkovin, ovoce a zeleniny. 

Paleodieta jako módní výstřelek? 

Někteří lidé se nyní snaží vrátit ke stravování co nejpodobnějšímu zvykům pravěkých lidí. Podle jejich mínění je právě paleodieta tou pravou cestou k boji s civilizačními chorobami a proti škodlivým vlivům prostředí, v němž žijeme.

Tvrdí, že lidský organismus zůstal ve své podstatě od paleolitu nezměněn, a tedy není nutné a dokonce ani vhodné “krmit” jej podle současných možností a nabídky, kterou najdeme v obchodech. Stejně jako pravěcí lidé bychom podle této teorie měli být při dodržování paleodiety štíhlí, svalnatí, zdraví a plní energie. Je tomu ale skutečně tak? 

Nejen způsob stravování, ale životní styl

Stejně jako například vegetariáni, vegani a další skupiny lidí, kteří se rozhodli k určitému preferovanému stylu stravování, považují i ti, kteří vyznávají paleodietu, tento svůj přístup za celkový životní styl. Hovoří také o tom, že období doby kamenné (paleolitu) trvalo nejdéle ze všech etap lidského vývoje, tedy přibližně tři miliony let, což je délka, za kterou se organismus člověka nejen přizpůsobil daným tehdejším podmínkám, ale toto nastavení si také důkladně zafixoval. Není tedy podle této teorie prakticky možné, aby se do dnešních dnů plně adaptoval na rychlé změny, které se ve stravování dějí.

Zastánci paleodiety se proto snaží svému tělu dopřát potraviny, s nimiž si z evolučního hlediska nejsnáze poradí. Proto se také vymezují proti obilovinám, luštěninám, mléku a samozřejmě také všem výrobkům z těchto surovin. Vždyť pravěký člověk byl lovec a sběrač - nechoval tedy dobytek pro mléko, nepěstoval obilí… Povolené jsou ale naopak houby, ryby, ořechy, vejce, sádlo, olivový olej a další. 

Jídlo jednou denně?

Stejně jako složení jídelníčku přizpůsobují nejzarytější příznivci paleodiety pravěkému režimu i systém stravování. Podle nejtvrdší formy této teorie je vhodné potraviny přijímat jednou, maximálně dvakrát denně, přičemž je možné zařadit i období jakéhosi půstu, který lze přirovnat k době, kdy se pravěkému člověku nepodařilo nic ulovit. 

Tepelná úprava je možná

Pokud bychom si ale představovali, že lidé, stravující se podle pravidel paleodiety, konzumují jídlo v syrovém stavu, byli bychom na omylu. Telepná úprava je samozřejmě možná. Například vejce je možné uvařit, ale vzhledem k povoleným tukům například i usmažit jako volské oko. Hovězí steak na grilu nebo na pánvi také asi nikoho neurazí a hrst ořechů ke svačině mnohé potěší. 

Jak vypadá paleolitický jídelníček

I když se příznivci paleodiety odkazují na pravěkého člověka, lidé žijící v době kamenné by se patrně divili, jaké úpravy jejich jídelníčku jsou možné. V kuchařce, která jako jedna z mnoha doporučuje právě tento způsob stravování, je uveden například tento celodenní jíedlníček: ke snídani jsou doporučeny lívance z vajec a banánu s ořechy, ke svačině avokádo zapečené s vajíčkem a rajčetem, k obědu je nabízen tuňák s rajčatovým salátem, o odpolední svačinu se postará vaječná tortilla se zeleninou a závěr dne má patřit zeleninovému salátu s kuřecím masem, rajčaty a olivovým olejem. Proč ne? 

Výhody a nevýhody paleodiety

Jako i všechny ostatní diety, při nichž jsou z jídelníčku určité potraviny vyřazovány a jiné užívány ve větším množství, má i paleodieta svá pro a proti. Mezi jednoznačné výhody patří skutečnost, že všechny suroviny, z nichž se tento způsob stravování skládá, patří mezi velmi kvalitní a podle odborníků vede jejich konzumace k ustálení hladiny krevního cukru. Možné je také nastartování hubnoucího procesu, zvláště díky zařazení většího množství bílkovin, ovoce a zeleniny.

Paleodieta na druhou stranu představuje poměrně velmi přísný režim, který po delší dobu zvládne dodržovat jen skutečný nadšenec, navíc také dobře finančně zajištěný člověk, protože se jedná převážně o suroviny z vyšší cenové kategorie. Vzhledem k nízké nebo až žádné konzumaci mléčných výrobků se také může projevit nedostatek vápníku v těle. Paleodieta je navíc přizpůsobena obecně jinému životnímu stylu pravěkých lidí, kteří měli na rozdíl od současné civilizované společnosti mnohem více pohybu. Jestliže tedy jejich tělo bez problémů zpracovalo větší množství tučného masa, může stejný způsob stravování současným lidem způsobit i srdečně-cévní problémy.

Diety a zase diety…

Lidé si ve snaze o zdravý životní styl nebo v honbě za co nejlepší postavou již definovali nespočet nejrůznějších diet, z nichž každá je (alespoň po určitou dobu) tou jedinou pravou a spásnou. Je ale nutné si také uvědomit známou pravdu, že kdyby byla vynalezena právě ta jedna jediná pravá, nebylo by třeba zabývat se dalšími.

Proto je podle specialistů na výživu vhodné dopřát tělu stravu co nejrozmanitější, samozřejmě s důrazem na zdravotní stránku. Paleodietu, stejně jako mnohá další doporučení, je tedy možné brát jako určité ponaučení, které přispěje ke zdravějšímu životnímu stylu i bez hladovění nebo úplného vyloučení některých prokázaně zdraví prospěšných látek.