Levné cestování po Středočeském kraji? Od 10 korun!

Aplikace jsou o hodně pohodlnější než stopovat...a levnější než taxi
 

Možností, jak se svést pohodlněji než hromadnou dopravou a přitom levněji než taxíkem, je mnoho. Víte, jaké služby jsou vám vlastně k dispozici? Nedělejte si starosti s odjezdem vlaku nebo cenou za taxi, jednoduše se zaregistrujte, udělejte pár kliků a jeďte.

Potřebujete se někam dostat, auto nemáte nebo třeba jen zrovna nejede? Vsadit můžete na hromadnou dopravu a s několika přestupy za relativně vysokou cenu dojet tam, kam potřebujete. Možná to bude bez zpoždění. Pokud máte dost peněz, možná si zavoláte i taxi. Přesto jsou tu i další možnosti. Jaké?

Nové formy spolucestování jsou výhodné pro řidiče i pro spolujezdce, vybrat si můžete ale v zásadě ze dvou tipů cestování. Buď si najdete někoho, kdo sdílí váš start a cíl jízdy (nebo je alespoň ochotný vás po cestě nabrat a po cestě i nechat vystoupit), nebo si jízdu objednáte na míru, podobně jako když si objednáváte taxi. 

Proč to dělat? 

  • Kromě ušetřených peněz šetříte i životní prostředí. 
  • Sociální rozměr, a to poznávání nových lidí.
  • Páchání dobrých skutků.
  • Je to bezpečnější než stopování naslepo - protože si můžete řidiče alespoň nějak ověřit.
  • Větší rychlost, pohodlí, možnost přibrat rozměrnější zavazadla nebo zvířecího miláčka.
  • Na rozdíl od vlaku či autobusu máte jistotu místa k sezení.
  • Řidiči berou spolucestující většinou kvůli ušetření nákladů, společnosti i zábavě po cestě.
Stránky v drtivé většině fungují jen jako prostředník, nástěnka s nabídkami řidičů a požadavky cestujících. Služby webu jsou zdarma a často je provozují lidé, kteří mají sami dobrou zkušenost se spolucestováním.

Nejpopulárnější alternativní formy cestování jsou v součanosti Uber a Blablacar. Oba dva fungují na trochu jiném principu. Nicméně oba dva vás svezou velmi bezpečně. 

  • Uber funguje jako taxi služba. Minimální jízdné je 55 korun. Rozhodně se vyplatí více než taxíky v rámci krátkých cest po městě. Máte možnost zvolit si auto, jestli chcete, aby bylo luxusní a řidič byl muž v obleku, půjdete do UberBlack. Pokud vám stačí cokoliv, jděte do UberPOP, zaplatíte 10 korun za kilometr a za nástup 25 korun. Cenu se dozvíte hned a nemustíte ani nikam volat. Stačí navštívit kalkulátor ceny cesty. Pozor, ve špičce se cena zvyšuje, když špička není, cesta je levná.
  • Blablacar nabízí možnost svézt se velmi levně klidně z Prahy až do Příbrami jen za 10 korun. Z Prahy do Mělníka se dostanete za 50 korun, do Roudnice nad Labem za 40 Kč. Do Mníšku pod Brdy můžete z Prahy cestovat už za 30 korun a do Chomutova si připlatíte dalších 10 korun navíc. Po Praze se svezete klidně za 15 nebo i 10 korun. Pokud jde o Blablacar, nabídka je vždy na straně řidiče. Je na něm, kdy pojede, koho vezme a kolik si za cestu vezme. Blablacar se rozhodně vyplatí, pokud potřebujete překonávat větší vzdálenosti a příliš vám nezáleží na tom, kdy vyrazíte. Naprosto bezkonkurenční ceny rozhodně vychází při cestách do zahraničí. Například z Prahy do Berlína se dostanete i za 180 Kč. Řidiči i spolucestující mají své hodnocení, a tak víte, s kým jedete. Jediné riziko, které hrozí, je to, že řidič jízdu na poslední chvíli odřekne. Proto se nebojte hledat jízdu až večer před odjezdem. 
  • Další stránky, na kterých více či méně funguje spolujízda
autospolujizda.cz Na této stránce je docela dost nabídek do zahraničí i v rámci ČR.
autostop.cz Funguje zejména pro jízdy do zahraničí.
jizdaspolu.cz Mnoho nabídek a kilometr za korunu. 
jeduautem.cz Nabízí množství inzerátů. Nutná je registrace.
stopuji.cz Nabízí kromě svezení i možnost dovezení zavazadla v rámci služby: Chci přivést.
waybook.cz V rámci ČR, stále aktivní. Vhodné pro dopředu plánované cesty.