Jak ušetřit při cestování vlakem? Slevy legální i "zakázané"

Cestující přesednou na koleje
 

Cestování vlakem se může pěkně prodražit. Jaké slevy se nabízejí a s kým se vyplatí jízda nejvíce? Představíme vám několik možností, od těch povolených až po ty zakázané. Tentokrát se zaměříme na dopravu s Českými drahami.

Ušetřit na jízdném se vyplatí. Cestovné většinou není příliš drahé, jenže po čase se dokážou i malé částky pěkně naskládat. Vyřiďte si všechny slevy, na které máte nárok. Vyplatí se vše od oranžové studentské kartičky přes In-kartu.

Černé praktiky - zakázané, ale oblíbené

  • Černý pasažér - klasický černý pasežér se schová mezi více lidmi. Hraje, že spí a už ukazoval lístek, nebo se schová na toaletě. (Čímž spravedlivě rozčílí ostatní cestující.) Strategie se dá aplikovat lépe v dálkových vlacích a dobře se trénuje, když máte lístek v kapse.
  • Právě jsem nastoupil! - Jste černým pasažérem do té doby, než vás odhalí a vy řeknete - "Já skočil do vlaku na poslední zastávce!" Pro tuto strategii je důležité kontrolovat, která byla ta poslední. Opět se vyplatí jen tam, kde nastupuje více lidí najednou.
  • Falešná průkazka - praktika opravdových podvodníků vyžaduje vynalézavost, mladistvý vzhled, pero, které se dá vygumovat, a kamaráda, který ještě studuje.
  • Zapomněl jsem vystoupit! - Proboha, stala se tragédie a vy jste zapomněli vystoupit z vlaku! Co teď? Nemáte peníze a ještě se musíte vracet. Který průvodčí by se neslitoval?

Slevy

Zpáteční - jedete tam a zpět v průběhu 24 hodin? Určitě se vám vyplatí zpáteční. Pokud se cesty kryjí jen částečně, je dobré se zeptat u okýnka, co vyjde lépe. Občas je lepší zvolit tam a zpět, i když část cesty tam nebo zpět nevyjedete, stejně to vyjde levněji! Platí i pro ty bez zákaznické karty ČD.

Skupinová - dá se uplatnit alespoň na dvě osoby, které jedou na stejné trati. Čím více lidí jede za skupinovou, tím je to výhodnější. Platí i pro ty bez zákaznické karty ČD.

Každodenní traťová jízdenka - se vyplatí, když jezdíte opravdu každý den, třeba dvacet dnů v měsíci. Ušetříte třetinu jízdného. Ale pozor, platí to jen na konkrétní trasu. (Výhodné je kombinovat traťovou jízdenku se studentskou či žákovskou slevou.)

Jízdenky MHD a jízdenky síťové - tam, kde funguje integrovaná doprava, ušetříte nejen cenově, ale i v počtu jízdenek, protože se na jednu můžete dostat tam, jak chcete.

Jeďte dál, zaplaťe míň - poněkud paradoxně je někdy levnější koupit si jízdenku do vzdálenější větší stanice, ale vystoupit pochopitelně dříve tam, kde potřebujete. Zkuste se zeptat u okénka