Velký průšvih: Parkovací zóny ničí život handicapovaným

Handicapovaní mají problémy se dostat tam, kam potřebují
 

Parkovací  zóny v Praze komplikují život nejen většině řidičů, ale extrémně necitlivé jsou i k handicapovaným. Dalo by se předpokládat, že zejména lidem, kteří jsou těžce postižení, se budeme spíše snažit život spíše usnadnit. Jenže to je omyl. Praha si s nimi ošklivě zahrává.

Tisíce handicapovaných řeší problém s parkovacími zónami v Praze. Brání jim v běžném každodenním životě. Handicapovaní mají strach z jejich dalšího rozšiřování. Nemožnost zaparkovat na místě, které je nejblíže cíli cesty, způsobuje mnohé komplikace. Často i úplné zrušení cesty. 

"Nejde jen o to, že raději nevyrazím do divadla, kina, na přednášku nebo na návštěvu přátel. Mám strach, že když přibydou parkovací zóny u mého pracoviště, tak budu mít ještě větší problémy než teď. Stejně tak se bojím, když jedu k doktorům, jestli tám náhodou už nejsou," vysvětluje na sociální síti vozíčkář Jan Tichý z Prahy. 

Pravdou je, že parkovacích míst pro osoby s těžkým zdravotním postižením je nedostatek, a přitom by měla tvořit minimálně dvě procenta všech parkovacích míst. (A nejlépe ještě více.) Jenže zatím Praha ani neví, kolik těchto míst ve skutečnosti je. Dříve tomu tak bylo, jenže s kreslením parkovacích zón v některých částech města se situace změnila.

Město postupně nechává parkovací místa pro handicapované přepočítat. Už teď je však zřejmé, že míst je málo. Podle předběžných odhadů někde kolem jednoho procenta. Důležité je vyhradit nejen dostatek míst, ale soustředit se i na to, kde místa budou, a to jak vzhledem k lokalitám, kde se postižení pohybují ve vyšší míře, tak v rámci dostupnosti přímo z parkovacího místa. Ruku v ruce se správně zvolenými místy na parkování pro handicapované by měl jít i bezbariérový přístup na parkoviště a do okolí.