Stanici metra Palmovka čeká rekonstrukce. Jaká budou omezení?

Palmovka si zaslouží bezbarierový přístup.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Po Jinonicích se začne s opravou další stanice metra. Palmovka by pak měla být bez bariér. Jenže to bude chtít spoustu času a omezení pro cestující na nejfrekventovanější lince pražského metra. Na co se tedy připravit?

Hned po opravě stanice metra v Jinonicích, která právě probíhá, se cestující musí připravit na další omezení. Na řadě bude Palmovka. 

"Předpokládáme, že začneme letos na jaře. Na akci už máme i stavební povolení," vysvětluje mluvčí Dopravního podniku Anna Řeháková. Jinonice jsou kompletně uzavřené, protože se "překopávají" opravdu důkladně. Palmovku však čeká jen částečné omezení.

Co se všechno bude dělat na Palmovce?
Počítá se se stavbou nového bezbarierového přístupu i s výměnou eskalátorů. Tyto úpravy omezí hlavně provoz západního vestibulu směrem ke křižovatce ulic Zenklova a Na Žertvách. Kromě bezbariérového přístupu přibude i osobní výtah. Ten bude stát vedle trojice eskalátorů vedoucích z nástupiště. 

Stávající nákladní výtah z vestibulu na povrch bude nahrazen novým s výstupem v kiosku na úrovni ulice. Nový kabát dostane i dlažba. Problém by mohl být v tom, že výstup z výtahu je umístěn poblíž velmi frekventované tramvajové křižovatky. "Bylo přihlédnuto k bezpečnosti provozu, kiosek je proto prosklený, aby lidé viděli ven," tvrdí Řehková. 

Úpravy by měly zlepšit život všech vozíčkářů, nevidomých a slabozrakých. Revoluční technologií je i zvukové navádění k výtahům. Orientaci sluchově postiženým pak zajistí elektronické informační panely. Právě na těch se bude psát i o mimořádných situacích v pražské dopravě tak, aby nebyli nemile překvapeni. Zatím se neví, jak dlouho by měly opravy trvat, ačkoliv předběžný odhad hovoří o měsíci až dvou.