Snadnější život cestujících: Z Kladna do Slaného integrovaně

Cestujícím se ulehčí život
Zobrazit fotogalerii (2)
 

V rámci zařazení Kladna do Pražské integrované dopravy získají výhodu i Slaný a Mělník. Nová přímá spojení a pohodlnější jízda čeká cestující už od 28. srpna. Kterých měst se změny dotknou a jak budou nové linky jezdit a navazovat?

Původně se počítalo sice s termínem dvacátého, ale zdržení nebude velké. Od 28. srpna bude spuštěna integrace Kladenska a Slánska do Pražské integrované dopravy. Mělník tak získá přímá spojení s městy středočeského kraje, která dosud neměl.

Jak se bude jezdit?

Páteřní linkou bude linka číslo 300, ve směru z Prahy bude končit v zastávce "Kladno, U Kostela", ve směru do Prahy má linka začínat v zastávce "Kladno, Rozdělov", ale nebude zajíždět až k Energii. Tato linka by měla jezdit i přes Buštěhrad, z čehož mají místní velkou radost. Na tuto polorychlíkovou linku mezi nádražím Veleslavín a Kladnem budou nově nasazeny kapacitní kloubové autobusy. 

Nejrychlejší spojení mezi Prahou a Kladnem zajistí rychlíkové linky 330 a 399, které budou také ukončeny na nádraží Veleslavín. A z Veleslavína pojede i zastávková linka 322, která také jako náhrada stávající linky A22 obslouží všechny obce na trase mezi Prahou a Kladnem. To znamená Kněževes, Středokluky, Makotřasy, Lidice, Buštěhrad a Hřebeč.  

Ze Zličína pojede do Kladna linka 324 nahrazující stávající linku A24. Doplňkové alternativní spojení do Prahy zajistí prodloužená linka 350, která pojede přes Okoř a Roztoky na Vítězné náměstí. Přímé spojení se Zličínem nabídne také linka 626 vedená přes Hřebeč nebo Přítočno do Jenče, kde bude přímo propojena s linkou 306 na Zličín. V Kladně budou linky 300, 324 a 399 vedeny až do Rozdělova, linka 330 pojede do Švermova a vybranými spoji dokonce až do Smečna, linka 322 bude ukončena na autobusovém nádraží. Linky 324 a 399 pojedou zadem přes kročehlavské sídliště, linka 330 zas obslouží oblast starých Kročehlav.

  • Jak směrem na Slaný?

Linka 617 bude vedena z Kladna přes Slaný a Velvary do Mělníka. Pojede 2x denně po celý týden, a to včetně sobot, nedělí a svátků. Autobusy pojedou z Kladna v 6:18 a 12:10 a přijedou na Mělník v 7:37 a 13:27. Z Mělníka pojedou v 8:20 a 16:25 v  pracovní dny nebo 17:20 o sobotách, nedělích a svátcích. Přijedou do Kladna v 9:30 a 17:44, opět pro pracovní dny, nebo 18:39 o víkendu a při dnech volna. Linka 388 ze Slaného do Brandýska až do Prahy bude integrována až od dubna 2018.

Na co se těšit?

CENY: Cesta z Kladna do Prahy bude stát jen 32 korun. Majitelům předplatní jízdenky pro Prahu pak postačí třípásmový lístek za 24 Kč. Cesta mezi Kladnem a Slaným pak vyjde na 18 korun. 

Na jednu jízdenku tak bude možné cestovat nejen pražskou MHD a vlakem, ale také všemi autobusovými linkami mezi Prahou a Kladnem, Kladnem a Slaným, celou MHD v Kladně i dalšími doplňkovými regionálními spoji.  

V nových autobusech ČSAD Kladno bude možné platit i bankovní kartou. Tato možnost bude v nově nakoupených 27 autobusech SOR. Nastupování na zastávkách bude umožněno všemi dveřmi, což urychlí výstupy a nástupy. Cestování úplně zdarma na všech integrovaných linkách budou mít senioři od 70 let.