Fotoreport: Ve Zdibech oslavili 750 let obce

Skupina ABBA stars
Zobrazit fotogalerii (25)
 

Zdiby slavily tři dny a tři noci. Jak to na místě vypadalo, co jste si tady mohli dát a najdete se na fotografiích? Mrkněte na naši fotogalerii!

Obec Zdiby slavila od čtvrtku do soboty! Tři čtvrtě tisíciletí za pořádnou párty stojí - no ne? Hlavními dny oslav se staly pátek a sobota. Samozřejmě, že naše redakce u toho nesměla chybět. V pátek zábavu rozproudila například skupina Doktor Triceraptos nebo zpěvák Vilém Čok, který se rázem stal hvězdou večera.

Zdiby mají i plno problémů. Až někdy zůstává rozum stát! Co všechno trápí Zdiby?

V sobotu citelně přibylo dobrot i zábavy pro děti. Ty mohly využít například šlapací autíčka, která si opravdu oblíbily. K jídlu a pití byly připraveny všelijaké dobroty. Například klobásy, párky v rohlíku nebo slaďoučké koláče. Nechyběly ani výtečné bramborové spirálky.

Obec Zdiby (najdete zhruba 9 km severně od Prahy, jen několik desítek metrů od hranice městské části Praha-Dolní Chabry). Leží již v okrese Praha-východ, ve Středočeském kraji. Dneska zde má žít přibližně 3 500 lidí. 

Mohli jste i popít. Z alka zde bylo pivo – Krušovice nebo Kácov, víno, medovina či burčák! Z nealka potom například točená malinovka. Na akci nechyběli ani zdibští hasiči. V pátek proběhl ohňostroj a celkově při podobných akcích musí být hasičská jednotka přítomná. Páteční odpoledne patřilo zdejším ochotníkům, ti předvedli velmi povedenou hru.

V budově špejcharu je ještě stále výstava. Zde je možné prohlédnout si nejrůznější historické mapy, kroniky a staré věci posbírané po Zdibech. Ať je to historická motorka, křesílka nebo třeba oblečení. Co bylo po chalupách, to zde vystavili. Sobotní večer zakončila skupina ABBA stars, která dostala všechny přítomné do varu.

První písemná zmínka o Zdibech je doložena z roku 1266, místní kostel známe již ze 14. století. Do husitských válek patřila obec klášteru sv. Kateřiny v Praze na Novém Městě. V 17. století byli vlastníky Radečtí z Radče, z nichž rytíř Přibyslav Ferdinand Radecký z Radče, pán na Přemyšlení na Zdibech, je pochován ve zdejším kostele, má tady i náhrobní desku. Postupem času se zde vystřídala spousta majitelů, zdejší tvrz byla v 18. století přestavěna na zámek.

Akce probíhala na Stejskalově dvoře. Původně měla být v prostorách Zdibského zámku, tam kvůli nepřízni počasí ale nemohla být. Před pár měsíci jsem zde byla a dělala reportáž, to, co mi majitelé ukázali v zámecké zahradě, mi ale vyrazilo dech. Pohybovali jsme se po zahradě. Pár kroků nad rybníčkem, který je umístěn v blízkosti budovy pivovaru, stál malý cihlový domek. Jakub Krejcar se na mě podíval a zeptal se: "Že neuhodnete, co to je? Tak sem se vozil nábytek z různých zámků po republice a manželky papalášů si tady potom vybíraly..." Vlastně už se nedivím, že se neznámo kam poděl například obraz slavného malíře Rembrandta, ani tomu, jak dnes budovy vypadají.

 

Co víte o Zdibském zámku?

Dlouhá léta komunistické vlády způsobila devastaci mnoha kulturních památek. Patří mezi ně například zámek Zdiby. Paradoxodem zůstává, že posledním uživatelem byl Státní ústav pro údržbu památek. Zámek zpustnul a dlouhé roky čekal, až se vrátí svým majitelům v restituci.

Objekt, jehož součástí byl i pivovar a velkostatek, stojí od osmnáctého století. Poprvé jej zmiňuje tereziánský katastr. Vystřídalo se zde několik šlechticů. Roku 1877 byl od vídeňské banky odkoupen podnikatelem v pivovarnictví Martinem Stejskalem.   

Kde je Rembrandt?

Všechno fungovalo do února 1948, kdy majetek zkonfiskovali komunisti. Najednou se zde vystřídalo doslova kde co, státní statek, učiliště i Státní ústav pro rekonstrukci památek. Po roce 1948 prošel kompletní devastací, asi největší ztrátou je originál obrazu malíře Rembrandta. Nikdo neví, kam se poděl. Zřejmě jej ze zámku odnesli nenechavé ruce některého z papalášů.

Na opravu v současné době chybí peníze. Tak snad se poštěstí a majitelé přeci jen budovu pivovaru i zámku jednoho dne opraví. Bohužel za pomalý nebo spíše žádný postup oprav mohou i zdejší poměry. Vztahy v obci nejsou nikterak růžové.

V části Brnky byste našli ještě jeden zámek. Ten zřejmě opravdu spadne, je totiž ve vážně dezolátním stavu! Zámek Brnky navíc má uprostřed svých polorozpadlých zdí kapli s velmi cennými štuky. Středočeský kraj v roce 2013 financoval část střechy, dotace na opravu se ztratila neznámo kam. Bohužel jinak se tady neděje nic, čeká se, až zbytek zámku spadne, aby se pozemek mohl prodat jako stavební parcela? Zámek samotný pochází se sedmnáctého století. Různé šlechtické rody se tady velmi intenzivně střídaly. V roce 1861 k zámku patřil i pivovar, vinopalna a poplužní dvůr.