David Rath: Byla to chyba sněmovny, nebo pomsta

Profilová fotografie Davida Ratha z Facebooku v roce 2012
 

Kvůli soudu v korupční kauze musel pročíst desítky tisíc stran spisu. Pracuje v hostivické ordinaci a ordinuje i ve Vrchlabí. Ve volnu maluje nebo zajde na pivo s radními Hostivic.

MUDr. David Rath (* 25. 12. 1965) byl hejtmanem Středočeského kraje, poslancem Parlamentu ČR a ministrem zdravotnictví. Vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a pracoval jako lékař v IKEM, Všeobecné fakultní nemocnici a Fakultní nemocnici Motol. V letech 1991–1994 byl členem Občanské demokratické strany. Od roku 1998 do roku 2005 byl prezidentem České lékařské komory. V letech 2006 až 2013 byl poslancem za Českou stranu sociální demokracie.

Jak se Vám podařilo přesvědčit soud, že máte nárok například na náhradu dopravy, když jste prokazatelně v době vazby nikam necestoval?

Náhrada tzv. cestovného se vyplácí paušálně každému poslanci a to ať cestuji či nikoli. Dostává ji předseda sněmovny a další funkcionáři, kteří přitom mají od sněmovny služební auto s řidičem. Je to chybný název paušální peněžité dávky spojené s mandátem. A protože náleží každému poslanci, soud rozhodlo, že náleží i mně, neboť  jinak by šlo o nerovný přístup. Byla to chyba sněmovny, že platby zadržovala. Způsobili tím sněmovně docela vysokou škodu a ještě budou platit náklady svého advokáta. Byla to asi snaha se mi tak nějak pomstít. Nejvíce o tom veřejně mluvila paní Němcová, která jezdila služebním vozem s řidičem a taky pobírala k tomu cestovní náhrady. A nepřišlo jí to hloupé. 

 

(Více informací o kauze čtěte v článku Michala Štingla Soud přiznal Davidu Rathovi poslanecké náhrady za dobu vazby)

 

Co nyní vyplňuje Váš čas kromě práci v ordinaci? Sledujete politiku, případně jste v tomto směru nějak aktivní? Věnujete se psaní? Nebo nějakým koníčkům?

Gotické okno, klenuté andělskými křídly vyrůstajícími z kmene platanu

Pracuji v Hostivici v ordinaci, jezdím ordinovat i do nemocnice ve Vrchlabí, k tomu spravuji rodinné firmy, tedy nedostatkem práce rozhodně netrpím, spíš naopak. Snažím se co nejvíce sportovat, jezdím se syny na kole, samozřejmě jen turisticky, běhám a vesluji v posilovně, samozřejmě jen kondičně, zahradničím, navštěvuji přátele a tak. Politiku sleduji spíš okrajově, občas napíšu nějaký blog, když mám pocit, že nějaký názor nezazněl, nebo schází a takový názor mám. Občas maluji obrazy, ale jde mi to pomalu, maluji je spíš jako vyjádření nějaké myšlenkové konstrukce.

Zapojujete se do veřejného života Hostivic?

Do dění v Hostivici se zapojuji jen při debatách s pacienty, které zajímá co se tu děje. Přátelské vztahy mám s vedením radnice a tak někdy zajdeme "na pivo" a probereme co se děje a co se chystá. Jinak se nezapojuji.

Jak se vyvíjí kauza ve věci údajné korupce? Již probíhá odvolací soud?

Odvolací soud studuje rozsáhlý spis mající desítky tisíc stran texů. Prvoinstanční soud se dopustil desítek chyb včetně chybných citací znalců a svědků a to tak závažným způsobem, že jejich jasné závěry zcela obrátil, tudíž nebude vůbec snadné všechny tyto věci porovnat a udělat si v důkazech jasno. Já jsem analýzou chyb rozsudku strávil asi 4 měsíce a jen holé srovnání chybných konstatování soudu s původním textem důkazů čítá skoro sto stran a nyní na tom ještě pracují i obhájci. Odvolací soud má dost náročnou práci a to jak časově, tak rozsahem toho, co si má zapamatovat.

Klíčová slova: