ODS získala 9 zastupitelů a chce se podílet na vládě

Veronika Vreciónová
Zobrazit fotogalerii (3)
 

ODS zaznamenala ve Středočeském kraji úspěch, když skončila na čtvrtém místě a získala 9 zastupitelů. Teď jsou na řadě jednání o koalici. Podle Martina Kupky voliči ukázali, že si nepřejí, aby jim dále vládlo ČSSD a KSČM. 

Ve štábu ODS je poměrně veselo. Ve všech krajích strana získala 9 a více procent hlasů. To její lídr Petr Fiala považuje za slušný úspěch, se kterým se už dá jít do parlamentních voleb. Ani Martin Kupka, starosta Líbeznic a jednička kandidátky ODS, neskrýval své nadšení. Výsledek považuje za velmi dobrý a jak sám říká, dá se s ním pracovat.

"Za prvé se sluší poděkovat, a to myslím opravdu vážně. Poděkovat všem, kteří ODS ve volbách podpořili, ve středních Čechách je to opravdu dobrý výsledek a pokud to porovnáme například se sněmovními volbami v roce 2013, tak nárůst podpory je opravdu výrazný. 12,5 procenta je poměr, se kterým se dá přispět k lepší podobě Středočeského kraje. Teď se rozeběhnou koaliční jednání,“ říká Kupka, podle nějž dali voliči jasně najevo, že si ve středních Čechách nepřejí koalici sociálních demokratů a komunistů. "To je z výsledků voleb jasně čitelné a my bychom se rádi podíleli na koalici, která znovu dokáže rozproudit krev v žilách Středočechů,“ dodává.

S kým by Martin Kupka vyjednával, a kdo s ODS naopak do koalice nesmí? "Už na začátku jsem jasně řekl, že nejsem ochoten kvůli dlouhodobému postoji ODS jednat s komunisty. V případě ostatních stran jsem ochoten se bavit o tom, jakou koalici by bylo možné složit," říká Kupka.

Ovšem i tak má určité výhrady přímo k vítězi víkendového klání. "Teď je třeba se bavit o tom, kdo je připraven vést Středočeský kraj, kdo má odbornou znalost, kdo by byl schopen kraj opravdu řídit. Myslím, že je možné vycházet z debat, které předcházely samotným volbám, kde se ukázalo, jakou schopnost reagovat mají jednotliví kandidáti. Někteří výrazně propadli. Hnutí ANO sice zvítězilo, ale nejsem si jist, že jsou schopni kraj opravdu dobře řídit," dodává s vážnou tváří Kupka.

Nemenší radost má Veronika Vrecionová, ta obhajuje senátoské křeslo. V druhém kole senátních voleb jí bude soupeře dělat starosta Kralup Petr Holeček (STAN). Nyní je od sebe dělí necelá dvě procenta. "V první řadě bych chtěla moc poděkovat voličům, kteří mne podpořili v prvním kole. Chtěla bych je však upozornit, že jsme zase na začátku, a prosím, aby nezapomněli přijít ještě v tom druhém kole, protože teď začíná nový souboj," říká Vreciononová.

Podle ní mohlo za ODS postoupit do druhého kola více kandidátů. "Myslím však, že ODS, která má za sebou velmi těžké období, stoupá nahoru a voliči nám zase začínají věřit," dodává Vrecionová.