Jan Jakob: Proti současné mašinérii musíme bojovat

 

Česká politická scéna dlouhodobě není ve formě. Co si budeme povídat, v mnoha případech připomíná spíš stoku než místo, o které bychom se chtěli zajímat. Najdou se tam i lidé, kteří se vzali prakticky odnikud. Najednou jsou z nich poslanci nebo senátoři, žádná práce za nimi vidět není. To však není případ nového předsedy středočeské TOP 09 Jana Jakoba, který ve funkci vystřídal Helenu Langšádlovou. Jako zastupitel a dnes starosta Roztok má co nabídnout. 

Co pro vás znamená zvolení předsedou Středočeské TOP 09?
Především práci navíc a žádné volné večery. Ale vážně. Hlavně motivaci pro další práci. Protože když dostanete důvěru od lidí, kterých si vážíte, nechcete je zklamat.

Zároveň jste starostou Roztok. Budete stíhat obojí, nebudete to někde šidit?
V tom problém nevidím. Práce pro Roztoky je především přes den, naopak jako předseda středočeské TOP 09 si budu schůzky plánovat zejména na večer. Ono to tak prostě funguje. Počítám s tím, že mi to ukrojí hodně z volného času, ale s tím vědomím do toho jdu.

Byl jste zvolen ve třetím kole, dostal téměř 60 procent hlasů. Je to pro vás dostatečně silný mandát?
Podle průběhu hlasování bych řekl, že je. I s ohledem na to, v jaké kondici strana je, bych to viděl spíš jako úspěch.

Co je pro vás jako pro předsedu nejdůležitějším úkolem?
Jednoznačně uspět v klíčových podzimních volbách. Proto jsem rád, že kolem sebe mám tým lidí, kteří chtějí udělat pro úspěch maximum. Máme vizi prosperující a moderní společnosti a věřím, že i díky tomu dokážeme oslovit širokou veřejnost.

Sám jste zmínil kondici strany. Jaká teda je, co boj uvnitř, vnímáte ho?
Asi v žádné politické straně to není ideální. Nemá cenu kolem sebe koukat v růžových brýlích a něco si namlouvat. Na druhou stranu, na nějaké vnitrostranické půtky už není čas. Je potřeba, abychom pracovali pro stejnou věc.

Jan jakob byl člen KDU-ČSL, nyní je v TOP 09, kde působil jako tiskový mluvčí strany. V roce 2010 byl zvolen do zastupitelstva města Roztoky a stal se starostou. Mandát o čtyři roky později obhájil. V roce 2016 se stal předsedou TOP 09 ve Středočeském kraji.

Co myslíte „stejnou věcí“?
Každý, kdo se dívá na politickou scénu realisticky, musí vidět, že je třeba změna. My ji nabízíme. Víme, že to nebude snadné. Prosadit se přes populismus a plané sliby nikdy není snadné. Věříme však, že je tu ještě hodně lidí, kteří se nechytnou slibů a prázdných slov.

Narážíte tím na pana Babiše? Mimochodem, šli byste s ním do vlády?
Nenarážím na nic, myslím tím celkový obraz tak, jak ho každý může vidět. A druhá část vaší otázky – ne, nikdy bychom s ním do koalice nešli. Řekli jsme to otevřeně, na rozdíl od jiných, kteří si nechávají otevřená vrátka.

Vzhledem k volebním preferencím hnutí ANO nepodřezáváte si větev sami pod sebou?
Tím, že se jasně vymezujeme od stylu politiky, kterou ANO předvádí? To si nemyslím. Naopak, dáváme jasně najevo, co se nám nelíbí. Postupné ukrajování z demokratických principů mě opravdu děsí.

Středočeská TOP 09 řešila po krajských volbách problém, kdy tři z pěti zastupitelů i přes nesouhlas vedení vstoupili do koalice. Vy jste spolu s panem Tisem odešel do opozice. Už je to srovnané?
Tohle už je za námi. Začaly pracovat výbory, na stranická trička teď hrát nemůžeme. Mohli jsme se z toho poučit, což se snad stalo. Jinak jsme se rozhodnout nemohli a při pohledu zpět to vidím jako dobrý krok. Za sebe ale mohu říct, že jsme konstruktivní opozicí, nikomu neházíme klacky pod nohy záměrně. Už jsme dokonce některé věci podpořili, s tím problém nemáme.

A s čím ano?
Je pravda, že nové vedení kraje nás občas překvapí. Například předložením rozpočtu, kdy vyčíslení nákladů bylo poněkud zvláštní. Mzdové náklady nerozlišitelné od investičních a tak. To kdybych předložil v Roztokách, tak mě vyženou.

Někteří vaši spolustraníci volají po odvolání pana předsedy Kalouska. Co vy?
Vnímám to jako legitimní diskusi uvnitř demokraticky fungující strany. Měli bychom si to vyřešit uvnitř, nepouštět to do médií tak, jak mají ve zvyku někteří naši političtí konkurenti. Jak jsem říkal, nyní není čas na vnitrostranické půtky, musíme pracovat.

A co když se podzimní volby nepovedou?
To budeme řešit, až kdyby se tak stalo. Ale já opravdu věřím, že máme co nabídnout. Máme elán, krev v nás všech pumpuje a s patřičným mandátem od voličů své myšlenky prosadíme. Jsem přesvědčený, že dosáhneme dvouciferného výsledku.

Myslíte, že to půjde i bez pana Schwarzenberga?
On od nás ale neodešel někam na druhý konec světa. Pořád je v týmu, měl by kandidovat v Praze. Pravdou ale samozřejmě je, že je tak výraznou a ojedinělou osobností, že vždycky byl hlavní tváří strany. Ale jak jsem řekl, stále je s námi.

Proč se vlastně pouštíte do nejistého politického boje, máte to zapotřebí?
To není o mé osobní potřebě nebo čemkoli jiném. Máte pravdu, že mám občas pocit, že proti takové mašinérii, která tu teď funguje, nemá smysl bojovat. Pak se ale podívám na své tři děti, ke kterým zanedlouho přibude čtvrté, a řeknu si, že už jen kvůli nim se do toho musím pustit.

No, a co Roztoky, jak tam se vám daří?
To by měli zhodnotit spíš obyvatelé. Ale snad se nám daří držet ráz Roztok jako malého města. Svádíme trvalý boj s developery, kteří by si z Roztok samozřejmě chtěli ukousnout. Povedlo se nám opravit několik komunikací, chodníky, podporujeme neziskovky, dostavěli jsme školu a tak dále. Letos plánujeme otevřít novou dětskou ordinaci nebo opravit prostory pro seniory a další věci.