Udženija: Koalice politických trafik v Praze předvádí aroganci moci

Dnešní zastupitelstvo se nesešlo. Kdo se nejvíc vzteká?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Před několika týdny jsme vás informovali o prazvláštním dění na pražském magistrátu, kdy asistent radní Jany Plamínkové řekl možná více, než měl. Dění kolem dostavby okruhu kolem Prahy se tak opět zaseklo na mrtvém bodě. Kvůli tomu se mělo svolat mimořádné zastupitelstvo. Jenže to jaksi neklaplo.

Původně se to zdálo jako samostatná akce zmíněného asistenta. "Pan Guth nejednal v na vlastní pěst. A mimoúrovňová křižovatka Dubeč už se předělává. Nikoli v dokumentaci, ale v projektu, protože to sníží hlukové zatížení okolní městských částí," napsala nám však Jana Plamínková a dala jasně najevo, že její asistent nejednal na vlastní pěst. 

Úmyslná předvolební "sabotáž"?

O to víc to však "nadzvedlo" opozici. ODS společně s TOP09 a Nezávislými proto svolala mimořádné zasedání. Podle těchto stran mělo jít o reakci na údajný pokus radní Plamínkové zablokovat výstavbu stavby 511 Pražského okruhu. Vládnoucí koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice, resp. její členové, totiž vůbec nedorazili. Tím pádem pádem nebylo zastupitelstvo usnášeníschopné a žádné jednání neproběhlo.

"Asistent radní Plamínkové na veřejném projednávání EIA k Pražskému okruhu jménem hlavního města vyhrožoval, že hlavní město nedá souhlas s EIA jako celkem. Tím by celá stavba byla zablokována na další roky. A je to v naprostém rozporu s usnesením rady a proti zájmům Prahy. To jsme považovali za takové selhání, že jsme chtěli navrhnout odvolání radní Plamínkové. Koalice ale zbaběle na zasedání zastupitelstva nepřišla, to je výsměch do očí všem Pražanům," kroutil hlavou předseda pražské ODS Filip Humplík.

Prý jde o aroganci moci

Ono se možná není co divit. Štourat do vosího hnízda den před volbami by zřejmě nebylo úplně ideální. "Svou neschopností nebo naopak schopností všeho dělá radní Plamínková svému STAN-u jen ostudu. Jestli se jejich celostátní lídr pan Farský ve volební kampani pohoršuje nad tím, jak stavby dlouho trvají a jak stát nemá lidem překážet, tak buď neví, co dělá jeho kolegyně paní Plamínková, nebo jsou to jen pokrytecké řeči," rozčilovala se předsedkyně klubu zastupitelů Alexandra Udženija. 

ODS prý chtěla nejen navrhnout odvolání radní Plamínkové, ale zároveň také opět navrhnout koalici podporu k urychlení dostavby tolik důležité dopravní stavby, jako je Pražský okruh. "Ale zástupci koalice politických trafik, kde každý z nich má měsíčně prebendy ve výši 80 000 – 100 000 korun, se neuráčili ani přijít. Věřím, že takováto očividná arogance moci den před volbami nezůstane u voličů nepotrestána," uzavřela Udženija.

Žabomyší války na magistrátu sice obyčejného člověka příliš zajímat nemusí. Na druhou stranu i tento spor je jen dalším odrazem neschopnosti stran k rozumnému dialogu. Z toho plyne jediné - dostavba okruhu kolem Prahy je v nedohlednu a ztrácí se mlze větší, než byla ta kolem bájného Avalonu.