Kladnem se šíří žloutenka! Čeká střední Čechy epidemie?

Mají se na Kladně bát?
 

Obyvatelé Kladna mají strach! Jejich město totiž obchází nepříjemná nemoc. Žloutenka typu A se totiž objevila už před měsícem na ubytovně v Americké ulici, stejná nákaza byla identifikována před pár dny na ubytovně v Jutské. Nejde tedy o ojedinělý nález, panika prý přesto není na místě. 

Virová hepatitida typu A se dříve nazývala infekční žloutenka. Tento virus je velmi odolný vůči vlivům zevního prostředí, přežívá týdny při pokojové teplotě, léta ve zmraženém stavu. Inkubační doba je mezi 14-50 dny, Kladeňáci se tak logicky stále bojí. "Přitáhli to sem nějací Ukrajinci, to je úplně jasný. Nebo bezďáci. Škoda, že tady není někdo jako Trump, ten by s nima zatočil," rozčiluje se František Horák, který se o výskytu nemoci dozvěděl od nás. 

Pro město to opravdu není dobrá zpráva. Ne, že by se žloutenka sem tam neobjevila, ale identifikace viru tak blízko po sobě a ve dvou různých ubytovnách je na pováženou. Šíření totiž může být velmi rychlé. Stačí, aby lidé, kteří přijdou s nakaženými do styku, nedodrželi některá důležitá doporučení. 

Jedním z nich je například omezení kontaktu s dalšími osobami, zákaz návštěvy veřejných míst nebo příbuzných. Znamená to tedy, že když se někdo nakazil na Kladně a nevěděl o tom, klidně mohl během pár dní rozšířit nemoc po celém kraji. Navíc tento typ žloutenky se projevuje jako chřipka teplotou, bolestmi břicha nebo nechutenstvím.

Než si tedy člověk uvědomí, že nemá "jen" chřipku, může být pozdě. "Nakažení lidé byli hospitalizováni. Ti, kteří s nimi přišli do styku, pak byli poučeni, jak se mají chovat. Byla přijata protiepidemická opatření, aby se zamezilo případnému dalšímu šíření nemoci," tvrdí ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Lilian Rumlová s tím, že panika není na místě. 

Žloutenka A se projevuje nevolností, nechutenstvím, únavou, zvracením, pobolíváním pod pravým žeberním obloukem, bolestmi zad a břicha. Děti mívají horečku a častěji zvrací. Projevem onemocnění je tmavá moč (až jako černé pivo), zatímco stolice je světlá až šedobílá.

Je zřejmé, že je teď více než kdy jindy důležité dodržovat základní hygienické návyky. Zanedbávat by se nemělo zejména mytí rukou po použití toalety nebo před jídlem, důkladné umytí ovoce ze supermarketu a tak dále. Prevencí může být dezinfekce klik, oblečení nebo záchoda, což se stalo i v kladenských ubytovnách. 

Samotná infekce se do lidského organismu dostává ústy. Šíří se nejčastěji právě špinavýma rukama. S trochou nadsázky se dá říct, že čeho se nakažený jedince dotkne, tam se virus usadí. Nekomplikovaná hepatitida typu A trvá dva až čtyři týdny, rekonvalescence následně několik týdnů. Izolace na infekčním oddělení je povinná a její délka závisí na závažnosti klinického průběhu.

Všeobecně platí, že onemocnění dětí probíhají lehčeji než onemocnění dospělých. Důležité je, že virová hepatitida typu A nezanechává trvalé následky. Asi u deseti procent pacientů však dochází ke komplikovaným průběhům, onemocnění i rekonvalescence pak trvají několik měsíců. Zcela výjimečně dojde k fulminantnímu průběhu, velmi prudce probíhajícímu, vedoucímu k jaternímu selhání a smrti.