Rovnátka v dospělosti? Proč ne!

Klasická rovnátka jsou vidět, ale to vůbec nevadí. Většina lidí se vám stejně dívá do očí!
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Rovnátka už dávno nejsou jen pro děti, ačkoliv stále některým dospělým připadá jejich nošení trapné. Podívejte se na důvody, proč zahodit obavy a jít do toho. Když víte, co vás čeká, strach zaručeně zmizí.

Vaše zuby nejsou perfektní a vy přemýšlíte, jestli to nějak řešit, nebo ne? Možná si myslíte, že s rovnátky byste vypadali ošklivě nebo že se už nehodí k vašemu věku. Opak je však pravdou, už dávno minula doba, kdy mohla být rovnátka ostudou. 

Naopak, s dnešními možnostmi, jak řešit nepříliš dokonalou situaci ve vašich ústech, je spíše trapné nemít zuby v takovém stavu, v jakém je chceme. S perfektním úsměvem bude váš život hezčí. Nejen, že se budete víc líbit, jde především o to, že ze sebe budete mít lepší pocit a chuť se usmívat. Vyřešit se dá všechno. Od křivých, stěsnaných zubů přes předkus nebo nesprávné postavení čelistí a poruchy čelistních kloubů. 

Podívejte se, co všechno jde pomocí rovnátek vyřešit! Nejspíš budete koukat. Je však nutné si uvědomit, že jde často o roky. 

Nejčastější strachy

Popravdě paleta toho, z čeho mít strach, je velká. Možná se bojíte, že jste na rovnátka příliš staří. Ale není tomu tak, rovnátka jsou nenápadná a pokud si nedáte zrovna kontrastní gumičky, většina lidí si toho nejspíš nevšimne. 

Změní se vám vzhled nejen zubů, ale i rtů a profil tváře. Nebojte se, tím, že se zuby srovnají, se stane symetričtější celá vaše tvář. Žádný ortodontista vás nechce zošklivit. 

Častým je i strach, že to bude bolet. Je pravdou, že několik dní po nasazení rovnátek bolí nejen zuby, ale i celá hlava. Navíc nemůžete nic pořádně ukousnout a krátkodobý vliv mohou mít dokonce i na vaši výslovnost. Jenže po čase se začnete na každé utáhnutí rovnátek těšit, protože bolest znamená pohyb zubů, který si přejete. Navíc výsledky jsou viditelné už velmi brzo!

Tip: Bezbolestná neviditelná rovnátka od Světa rovnátek.

Rovnátka budou příliš drahá! Tohle zní jako dobrá výmluva, ale jde opravdu jen o váš způsob, jak řešení situace odložit na dobu, až budete mít více peněz. Zkuste si raději spočítat, kolik let s perfektním úsměvem vás čeká nebo jak dlouho se můžete dál trápit s něčím, s čím nejste stoprocentně spokojení. Navíc křivé zuby často není možné kvalitně vyčistit, a tak se i rychleji kazí, což vede k dalším výdajům na opravu chrupu. 

Typy rovnátek

Sundávací - mají i vnitřní patro a nosíte je jen v noci a když můžete. Mohou napravit malé vady nebo udržet stav chrupu po ukončení léčby fixními aparáty, problém je však v tom, že právě sundavání a nasazování není příjemné. V noci se možná moc dobře nevyspíte. 

Fixní - rovnají efektivně, a tedy rychle. Spraví i obrovské vady. Možná vás překvapí, že i když chcete srovnat hlavně jednu čelist, dostanete rovnátka nahoru i dolů - to kvůli dobrému skusu. 

Fixní "neviditelná" - jde o keramické zámky, které jsou průhledné, a tak jsou ještě více nenápadné. Jsou trochu dražší, ale investovat do nich se vyplatí. Zkombinujte je s průhlednými gumičkami a máte vyhráno.

Fixní zezadu - neboli lingvální jsou rovnátka, která jsou zezadu vašich zubů. Jde o nejdražší typ rovnátek, protože práce ortodontisty je komplikovanější. Zároveň ubírají prostor v ústech a mohou mít větší vliv na výslovnost. 

Ostatní typy jsou vhodné spíše jako udržovací po sundání rovnátek. (Například drátek nalepený zezadu na zubech, nebo průhledné "návleky" na zuby.)

Každý má jiné estetické nároky sám na sebe. Dost možná, že si nikdo nevšiml toho, že váš úsměv není perfektní. Vy to ale víte a trápíte se. Dobré je svěřit se se svými obavami na ortodoncii. První schůzka je čistě konzultativní. Řiďte se hlavně svým pocitem, protože o ten jde nejvíce. Možná se vaše vada dá vyřešit jen fazetou zubu nebo implantátem a rovnátkům se vyhnete.