Jak na velikonoční pomlázku: Upleťte ji naprosto dokonale

Pomlázka je symbolem Velikonoc
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pomlázka neboli dynovačka či mrskačka patří neodmyslitelně k velikonočním svátkům. Bez ní by to jednoduše nešlo. Můžete si ji koupit na trzích nebo v hypermarketech, ovšem to není ono. Není nad to si ji uplést sám. Jak ale dokonalého upletení pomlázky docílit?

Vrba už sice raší, což není zrovna ideální scénář, ovšem i tak se dá pletení vcelku v pohodě zvládnout. Standardní pomlázka se plete vždy z osmi proutků, které musí být stejně dlouhé a v optimálním případě i co nejvíce široké. 

Jaký je postup?

  1. Nejprve si připravíme dohromady deset proutků. Osm by mělo být stejně dlouhých a také silných. Zbývající dva využijeme jako pomoc při samotném pletení.
  2. Proutky ve svazku uchopíme a tenký proutek stiskneme mezi nimi.
  3. Vezmeme tenký proutek a omotáme jím rukojeť pomlázky, je důležité utáhnout co možná nejvíce a jednotlivé smyčky vrstvit těsně vedle sebe.
  4. Konec proutku zatáhneme mezi svazek celé pomlázky. Teď se pozná, zda jsme utahovali poctivě. Pokud ano, pak se nám pomlázka nerozváže.
  5. Svazek nyní uchopíme tak, že je rukojeť od těla, a rozdělíme ho na dvě poloviny.
  6. Na jedné ze stran rozdělíme prsty čtveřici prutů opět na polovinu. Vznikne nám mezera a do ní zapleteme první prut.
  7. Začneme třeba zprava doleva. V levé ruce tudíž máme čtyři pruty a mezi nimi mezeru. Z pravé strany uchopíme vnější prut, přehneme ho doleva a prostrčíme mezerou.
  8. Vrátíme doprava, ale už ne na vnější stranu, ale rovnou dovnitř, takže se stane prutem vnitřním.
  9. Na pravé straně opět vytvoříme mezeru mezi čtyřmi pruty a do ní vložíme vnější prut z levé strany a vrátíme ho doleva, ale opět na stranu vnitřní.
  10. Pokud vše děláte správně, tak z prvotního zmatku budete mít přehlednou osnovu. Stačí v ní pokračovat.
  11. Na konci pomlázky je potřeba nechat prostor pro uvázání. Na to se využije druhý tenký proutek. Platí to samé jako na začátku, chce to utahovat co nejvíce.
  12. Posledním krokem je samotné zastřižení pomlázky na konci. Pak už hurá na mlátičku!