Zápach, nepořádek, odpadky: Kladno bojuje s nepřizpůsobivými, přesto jim platí dávky

 

Nepořádek, zápach a odpadky všeho druhu. Tak to vypadá v Holandské ulici číslo 2437 v Kladně. Vedení města je zoufalé. S lidmi, kteří se chovají hůř než zvířata, totiž nemůže téměř nic dělat. Za vše může benevolence ve vyplácení dávek na bydlení. Kladno totiž musí dávat peníze i jedincům, kteří by si zasloužili vystěhovat mimo civilizovaný svět. 

Když máte štěstí, Holandskou ulici najdete relativně čistou. Ne však proto, že by se někteří její obyvatelé konečně chytli za nos a začali fungovat jako normální lidé. "Město tam pravidelně provádí úklid. Naposledy jsme dokonce odváželi i dvanáct nákupních košíků," tvrdí tisková mluvčí Kladna Lenka Růžková. 

V tomto případě by tak bylo velmi jednoduché hodit vinu na vedení Kladna, ale primátor ani jeho podřízení toho s nepřizpůsobivými moc změnic nemohou. Vlastně vůbec nic. Zásadním problémem prý je, že spousta majitelů bytů v inkriminované ulici své nemovitosti pouze pronajímá. "V domě nebydlí, a tak je jim jedno, jak se nájemníci v jejich nemovitostech chovají. Byty jsou v soukromém vlastnictví," vysvětluje Růžková a dodává, že v lokalitě také funguje zvýšený dohled policie.

Evidentně však ani přítomnost uniformovaných strážníků nepomáhá. "Několik bytů funguje jako ubytovna. Nikdo to neřeší, to ať mi neříkají. Tihle lidé jim pomohli vyhrát volby, proč by se měli starat a někam je odstěhovat," rozčilují se obyvatelé, kteří mají nepořádek denně před očima. Podle nich je v místě i extrémní hluk a potkávají se tam podivná individua.

Řešením by mohlo být přestat vyplácet dávky na bydlení alespoň těm, kteří dělají největší nepořádek. Jenomže takové opatření není možné. "Bohužel ministr vnitra Milan Chovanec velmi záhy po zahájení platnosti zrušil právo obcí vyjádřit se k tomu, kdo na jejich území dostane dávky na bydlení. Pro úřady práce podle ministra není názor obce závazný," uvádí věc na pravou míru tisková mluvčí.

Městu tak v podstatě nezbývá nic jiného než na problém upozorňovat a snažit se s nepořádnými lidmi komunikovat. A samozřejmě uklízet, což se děje pravidelně v pondělí a ve čtvrtek. Jenomže ti, o které jde, se tomu jen vysmívají. Jen co odjedou uklízecí čety, odpadky se začnou vrstvit znovu. Je to nekončící koloběh, za který mohou vyhlášky chránící lidi, kteří si to absolutně nezaslouží.