5 důvodů, proč musíte milovat tuhý mráz

Štve vás zima? Podívejte se na to z té lepší stránky!
 

Štve vás zima, ochlazování a máte už plné zuby sněhu kolem? Poznejte i výhody mrazivého počasí. Zkuste z nevýhody udělat výhodu a užijte si to, s čím stejně nic moc udělat nemůžete. V čem je mrazivé počasí a teploty pod -5 °C lepší než obyčejná zima?

Jistě mráz a krutá zima mají spoustu nevýhod pro kde koho. Ledovka na silnicích i chodnících může za spoustu nehod a úrazů.  Odhazování sněhu není žádná legrace, stejně jako rozmrazování auta. Pro lesní zvěř může být zima taky velmi krutá. Mráz nás často donutí utrácet za teplejší oblečení. Přesto má mrazivé počasí i výhody.

  • Viry a bacily se nešíří v mrazivém počasí tak snadno. Jistě můžete chytit chřipku v kanceláři, škole či autobusu. Přesto existuje prokázaný vztah nepřímé úměry v zimě. Čím větší zima, tím pomalejší šíření epidemie chřipky. Většina bacilů v zimě nepřežije, nebo alespoň umírá rychleji. 
     
  • Plísně na potravinách se šíří pomaleji. Vaše zelí, rajčata a jablka jsou ve větším bezpečí.
     
  • Čistá voda je další výhodou mrazivého počasí. Když taje sníh, vsakuje se voda do lesní i polní půdy. Mráz ničí bakterie, které jinak zamořují spodní vody. Voda tak prochází samočištěním. 
  • Genocida škůdců je další výhodou kruté zimy. Nemáte rádi komáry, klíšťata ani hlemýždě? Bingo! Myslete na to, že umírají ve velkém. Extrémně špatně chlad snáší asijští komáři, kteří mohou přenášet vir žloutenky. Klíšťata zase vyrobí méně jedu způsobujícího borereliózu. Umírají i kůrovci a mšice. Naopak krásní motýli přežijí, protože zůstanou dost dlouho zakuklení. Také krtci a hraboši nemají díky studené zimě tolik chuti se množit.
     
  • Imunita se nám díky přechodům z tepla do zimy zlepšuje. Můžete si pomoci ještě otužováním, a tak si venkovní zimu opravdu užít. Pokud vyrazíte do sauny a pak se vyválíte ve sněhu a pořádně se ochladíte v mraze, chřipku nedostanete ani na jaře.
Pokud teplota klesne až k -15°C můžete si vyzkoušet něco překrásně křehkého a mrazivě překrásného. Řeč je o ledových bublinách. Stačí vytáhnout bublifuk, udržet bublinu nafouklou a nechat ji pomalu zmrznout.