Lobkovický přístav versus obyvatelé Lobkovic

Návrh přístaviště se lidem z města nelíbí.
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Kraj potvrdil rozhodnutí o stavbě přístaviště v Lobkovicích s kotvištěm pro malé lodě a výletní parníky. To se však vůbec nelíbí místním obyvatelům, kteří se bojí zničené krajiny. Jenže se jich nikdo příliš neptá. Podle Ředitelství vodních cest je to ideální místo. Tečka, hotovo.

Stavbě přístaviště na papíře už nic nebrání. Problémy a připomínky obyvatel Neratovic, respektive Lobkovic, nikoho nezajímají.

"V souvislosti s rozhodnutím krajského úřadu byly naplněny všechny předpoklady pro pokračování projektové přípravy přístaviště v souladu s dohodou o spolupráci s městem Neratovice," vysvětlil zástupce ředitele Ředitelství vodních cest ČR Jan Bukovský.

Město Neratovice, Ředitelství vodních cest a Povodí Labe i Státní stavební správa se mají jasno v záměru a nyní ho tedy začínají realizovat. Postupně se mají dokončit podrobné projekční práce a získat vyjádření orgánů činných ve stavebním řízení. Pokud to půjde hladce, od podzimu by se začalo stavět a v roce 2019 by přístav už měl fungovat. Neratovické přístaviště si bere za vzor Baťův kanál a doufá, že zlepší spojení po vodě s ostatními regiony a povede i k rozvoji cestovního ruchu, vodní turistiky a podpoře podnikání.

Stavba už mohla stát, ale vzhledem k petici podepsané 300 obyvateli se věc trochu pozdržela. Vypadá to však tak, že se žádná debata stejně nevede a výtky obyvatel vždy vyšumí do ztracena. 

Jak to bude s financováním? 

Náklady na přístaviště zaplatí Ředitelství vodních cest. Město bude dotovat zázemí na břehu a o objekty se dále postará. 

Jak by mělo přístaviště vypadat? 

Součástí lobkovického přístaviště s kotvištěm by měly být přípojky na vodu a elektřinu, veřejné toalety i relaxační zóna s lavičkami a piknikovým altánem.

Co vadí obyvatelům města? 

Obyvatelé Lobkovic považují velké přístaviště za megalomanskou hrůznost, která zničí místní krajinu. Dokonce i lidé, kteří byli na začátku pro malý přívoz, přístaviště nechtějí. O stavbu podle nich stojí především spekulanti a podnikatelé, kteří však bydlí v Praze. 

Navíc jim připadá, že město s nimi neřešilo projekt už od začátku, ale že ho "upeklo" někde za jejich zády, protože o záměru informovalo až po podepsání smlouvy s Ředitelstvím vodních cest. Obyvatelé se bojí zničení louky, která patří k tomu nejhezčímu, co u Labe v Neratovicích mají. 

"Je přeci nesmysl, aby přístaviště zasahovalo do řeky. Přístavy se vždy staví v zátoce. Léta zde funguje veslařský klub, který na řece trénuje a pořádá závody. Realizací přístavu v této podobě by byla vážně narušena plavební dráha," zní jeden z argumentů, proč nestavět. Pomůže to? Těžko.