Komfort a pohodlí: Jak bude vypadat nové oddělení benešovské nemocnice?

Čtyřiapadesát lůžek bude mít nové oddělení LOP v benešovské nemocnici
Zobrazit fotogalerii (7)
05.04.2017 - 18:00   |  

Čilý stavební ruch vládne v benešovské nemocnici Rudolfa a Stefanie v prostorách bývalé střední zdravotnické školy. Probíhá tu jedna z největších stavebních akcí posledních let, stavba nového Oddělení lůžek ošetřovatelské péče. Jde o rozsáhlou rekonstrukci za 35 milionů korun, které uhradí kraj jako zřizovatel nemocnice.

Rekonstrukce započala letos začátkem ledna a ukončena má být už v září. Od října se pak mohou klienti tohoto oddělení těšit na úplně nové prostory. Krajské zdravotnické zařízení tak po delší době našlo smysluplné využití tohoto prázdného prostoru.

Na podzim by tak mělo už začít sloužit centralizované pracoviště Oddělení lůžek ošetřovatelské péče. V minulosti se totiž toto pracoviště nacházelo ve dvou budovách nemocnice, což bylo často velmi problematické.

S čím mohou pacienti nového oddělení počítat?

Vytvořením nových centrálních prostor získají především pacienti zvýšený komfort prostředí i kvality služeb. "Kapacita oddělení bude čtyřiapadesát lůžek. Pokoje budou vybaveny samozřejmě novými polohovatelnými lůžky a vlastním sociálním zařízením. V rámci komfortu osobní intimity bude oddělení nově disponovat i jednolůžkovými pokoji."

"Standardem budou pokoje dvoulůžkové a vše bude v rámci možností podřízeno potřebám klientů," informoval nový ředitel nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově Roman Mrva a doplnil, že větší komfort získají také zaměstnanci, a to především tím, že celé oddělení bude bezbariérové. Tím bude zajištěna možnost lepší přepravy pacientů a organizace práce zdravotníků a s tím i související zvýšení bezpečnostních standardů.

Nové vybavení přinese kvalitativní změny

A jak hodnotí tyto změny na LOP oddělení jeho primář Michal Bláha? "Pro pacienty i personál přinese nově otevřené oddělení především novou ubytovací kvalitu, nesrovnatelnou s již dosluhující infrastrukturou současné budovy interního pavilonu. Vše nové. Nové rozvody sítí včetně signalizace, nové sociální zařízení na pokojích a samozřejmě i pokoje pro 1–2 pacienty přinesou nadstandardní podmínky pro pobyt pacientů.

Takto vylepšené a oku lahodící prostředí jistě přispěje svým dílem ke zlepšení psychiky pacientů i zaměstnanců," uvedl primář oddělení s tím, že pacientům pak lepší psychika napomůže k snadnější rekonvalescenci. Zaměstnancům pak dodá další síly a elán k pokračování v psychicky a často i fyzicky náročné práci."

Pomyslnou třešničkou na dortu bude zachování takzvaného atria v tomto komplexu budovy, kde se vytvoří odpočinkové místo s možností posezení. Celá tato stavební akce byla vysoutěžena v otevřeném standardním výběrovém řízení, které vyhrála místní benešovská firma.

Snížení infekcí a příjemné prostředí

Podle primáře Bláhy v novém prostředí lze předpokládat snížení rizika nosokomiálních infekcí (přenosné infekční onemocnění vnějšího nebo vnitřního původu, které vzniklo v souvislosti s pobytem osob ve zdravotnickém zařízení). Lze předpokládat i větší spokojenost rodinných příslušníků, protože již samo příjemné prostředí bude vnímáno jako velké plus v celé péči.

Jistým drobným negativem mohou být v začátku provozu zvýšené nároky na logistiku a nároky na počet personálu, ale vedení benešovské nemocnice pevně věří, že všechny klady nového LOP oddělení v nových komplexně řešených prostorech budou do budoucna velkým pozitivem jak pro pacienty, tak i pro zaměstnance. 

 


To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Přihlášení k odběru newsletteru