Nelegálnímu parkování v Kutné Hoře odzvoní. Kdo na tom vydělá?

Puškinská ulice bude již brzy jednosměrkou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jako by těch problémů s dopravou neměli ve městě dost. Řidiči se bojí, že další "rána na komoru" přijde už během příštího týdne. Ze dvou důležitých ulic se totiž stanou jednosměrky. Proč tomu tak bude, přinese to i nějaké výhody, nebo jen nápor na nervovou soustavu řidičů?

Kutná Hora se chystá na dopravní kolaps. Ke zjednosměrnění dojde postupně v Puškinské ulici a následně také v ulici Jana Palacha. Důvodem je zlegalizovat současné nedovolené podélné parkování. "Prvotní impuls přišel z dopravního inspektorátu a také jako přání obyvatel těchto ulic. Měli jsme na výběr ze dvou možností. Buď nepovolené parkování úplně zrušit, nebo ulici zjednosměrnit. Lidé si vybrali druhou variantu," vysvětlil nám Dobroslav Vepřek z technického oddělení odboru investic v Kutné Hoře. 

Parkování bylo často noční můrou

Pokud jste měli zájem o bezpečné parkování v ulicích Puškinská a Jana Palacha, pak vás až doteď čekal nelehký úkol. Dopravní inspektorát dostával neustále řešit stížnosti a podněty k prošetření, řešila se spousta přestupků. Zkrátka a jednoduše podobně razantní krok ze strany radnice prostě přijít musel. 

Puškinská ulice se zjednosměrní 12. 5. O tom, kdy se tak stane i v ulici Jana Palacha, se rozhodne na zasedání městských zastupitelů 9. května. Prý by to ale mělo být někdy během letních měsíců. 

Větší bezpečnost pro děti

Úprava dopravního značení má však i další nespornou výhodu. Základní škola Jana Palacha dost často trpěla bezohledností řidičů, kteří mnohdy nerespektovali přechod pro chodce nebo povolenou rychlost. Úředníci si tak od nové úpravy slibují, že bude zajištěna větší bezpečnost v prostoru okolí školy. Pro řidiče je zase dobrou zprávou fakt, že v lokalitě u Dřevníku vznikne přibližně dvacet nových parkovacích míst. 

Zjednosměrnění obou ulic by se nemělo nijak dotknout průběžnosti dopravy ve městě. "Řidiči budou o změnách včas informováni nejen prostřednictvím médií, ale také pomocí přenosných dopravních značek. Pokud tedy dojde k nějakým problémům, tak maximálně v prvních dnech. Ale to je asi všude, kde se něco podobného realizuje," dodal Vepřek. Ve finále na tom totiž vydělají úplně všichni. Jak řidiči, tak i děti, které se budou cítit bezpečněji. 

Motoristé však musí být stále ve střehu, ve městě se pracuje i jinde. K omezenému průjezdu opakovaně dochází na frekventované křižovatce U Podlipných. Dopravní komplikace tentokrát vznikající kvůli rekonstrukci plynového řadu v Masarykově ulici I/2.

Uzavřena na výjezdu z ulice je také Kamenná stezka, která je dokonce zcela neprůjedná. To netěší především řidiče, kteří využívají parkoviště u Městského Tylova divadla, které je z tohoto důvodu nepoužitelné. Objízdná trasa je vedena ulicí Štefánikova a dále pak po ulici Benešova a přilehlých komunikacích.