Jak odpálkovat šmejda?

Prevence je důležitá, proto se v Libčicích konal seminář o tom, jak čelit praktikám nepoctivých obchodníků.
 

V Libčicích proběhla podnětná přednáška právě na toto téma. Jaké jsou rady lektorky Sabiny Potlukové?

Seminář v Libčicích

Děkuji, nemám zájem! Tak nějak by měla znít jediná účinná věta, kterou lektorka Sabina Potluková se svou asistentkou Petrou Červinkovou ze sdružení VICTORIA REGIA, centrum pro ženy, z.s. vtloukaly do paměti všem účastnicím semináře Jak se bránit podvodníkům, který spoluorganizoval Filmový klub Libčice 14. října v obřadní síni.

Snad každý to už známe: „Dobrý den, máte čas na monitorovaný hovor? Nemáte? Ale my máme pro vás výhodnou nabídku….“, a už to jede.

Neodbytný a naléhavý příval slov pečlivě vyškoleného obchodníka, který je placený za to, že se nenechá přerušit. Prodá cokoli, co vůbec nepotřebujeme a budeme to  ještě hodně dlouho zcela „výhodně“ splácet. To vše po telefonu, v horším případě u dveří našich příbytků.

V poslední době se v Libčicích nabízí zejména levnější elektřina, plyn či telefon. Dále se nabízejí jakási bezpečnostní petlice na dveře za pár tisíc, kterou byste v obchodě koupili za pár korun…

Přestože se o tom hodně v médiích mluví a píše, řada z nás má vlastní zkušenost nebo může dát příklad někoho blízkého, kdo podlehl a má doma něco, co nechtěl, co nepoužívá, co nefunguje, nebo to nakonec někde v kamenném obchodě viděl mnohem levnější a teď lituje, že si to koupil.

"Při semináři skoro každá účastnice nějakou zkušenost měla. Koupily předražené zboží, dokonce jely na výlet s nějakou předváděčkou atp.
Dnes už by to prý žádná neudělala a na semináři se chovaly velmi rezolutně, tak je více než pravděpodobné, že budou umět čelit těm vyškoleným manipulátorům.
Podomní obchod u nás v obci zakázán není, ale dávám to jako podnět radě města k projednání, protože si myslím, že to má smysl," uvedla Hannah Bartíková.

Jak uzemnit šmejda?

Aby nepoctiví obchodníci, kteří si právem vykoledovali název „šmejdi“ , nezneužívali zejména ty nejslušnější, nejlaskavější, a tím pádem i nejdůvěřivější z řad seniorů, zorganizovala firma Victoria Regia, z.s. Praha, za podpory Středočeského kraje, praktický seminář, kde jsme se dozvěděli mnoho dobrých rad.

Ty nejdůležitější prozradíme i vám:

  1. Nebojte se říci rázně „Ne, nemám zájem!“ a rovnou položit telefon
  2. Neotvírejte a už vůbec si nepouštějte do bytu neznámé lidi
  3. Nepodávejte po telefonu či u dveří žádné osobní informace
  4. Nic nepodepisujte, dokud si to pořádně nepřečtete, nebo se o tom neporadíte s rodinou
  5. Pamatujte si, že každá výhodná nabídka má nějaké nevýhodné ale
  6. Nezapomeňte, že nevýhodnou smlouvu můžete do 14 dnů vypovědět
  7. Nevíte-li si rady, tak se poraďte doma, s přáteli nebo ve specializovaných poradnách či přímo na policii, máte-li podezření ze spáchání trestného činu
  8. Ničeho se nebojte, ale opatrnost se v každém případě vyplatí.
Sdružení VICTORIA REGIA, centrum pro ženy, z.s. vzniklo v roce 2009. Nabízí aktivity a služby zejména pro osoby ohrožené nezaměstnaností věkové skupiny 40+, seniory a zdravotně postižené osoby.

autor: Hannah Bartíková, šéfredaktorka Libčických novin, redakčně upraveno