Jak se změní Veltrusy?

Ptačí pohled. Zřetelně je na mapě vidět, že parčík slouží hlavně jako zkratka
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Veltrusy získaly 300 tisíc korun od Nadace VIA. Jak se prostor mezi veltruskou školou a školkou promění?

Informační schůzka byla hlavně vysvětlující

Rodinné centrum Havránek, které přihlášku do programu Místo, kde žijeme od Nadace VIA, podalo, svolalo první informační schůzku na pondělí 19. října. Zde se měli lidé dozvědět, o co přesně v programu jde. Zatím není žádný konkrétní plán na to, co místo zanedbaného parčíku mezi ZŠ a MŠ vznikne. Do rozhodování, co na jeho místě nakonec vznikne, se zapojí veřejnost.

Na schůzku dorazilo 25 Veltrušanů. Téměř všichni by rádi do projektu nějakým způsobem přispěli. Účast i zájem lidí mile překvapil členy týmu.

Paní Soňa Dekastello tu například vysvětlila, proč se rodinné centrum Havránek rozhodlo poslat žádost o finanční dar, proč zrovna byl vybrán tento prostor a čeho by tým rád dosáhl.

Zkušená konzultantka z Nadace VIA, Kateřina Bláhová, poté představila úspěšné projekty z celé republiky a přiblížila důležitost zapojování veřejnosti nejen do plánování, ale i do samotné realizace.

Konzultantka z Nadace VIA Veltrušanům ukázala, co se vybudovalo jinde
Zobrazit fotogalerii (3)

Zkouška nanečisto

Nakonec si přítomní mohli nanečisto zkusit, jak bude probíhat plánování. "Vybralo se zástupné místo, abychom neplánovali cílový prostor. Lidé nejprve sdělovali, co se jim na prostoru líbí
a nelíbí, později co si na místě představují. Nápady byly sepsány na flipchart a každý mohl pak lepítkovými bodíky ohodnotit důležitost všech nápadů. Poté by byly vybrány nápady
s největším počtem bodů a všechny poznámky by byly předány architektovi jako podklad
k projektu," uvádějí organizátoři schůzky na novém webu Veltruské Místo, kde žijeme

Psali jsme o Veltrusích
Víte, že se ve veltruském parku hraje benefiční golf?
Vražda u parku Veltrusy -
vrah je stále stíhán vazebně

Plánovat se bude až v lednu

"Po informační schůzce se vše na chvilku odmlčí a my budeme mít za úkol vybrat architekta. Toho bude vybírat tým lidí, kteří mají projekt na starosti. První setkání bylo informační. Všichni se tu dozvěděli, jaký bude harmonogram celého projektu. Až vybereme architekta, proběhne první plánovací setkání, kde se bude konkrétně dohadovat, co se s prostorem bude dít, jak konkrétní úpravy na prostoru budou probíhat, co tam lidé chtějí a nechtějí. První plánovací schůzka bude až v lednu 2016," řekla Soňa Dekastello.

"Máme seznam doporučených architektů od nadace. Vybereme z něj někoho, kdo bydlí blízko, abychom nemuseli architektům platit za to, že cestují 150 kilometrů za námi. Architekt se bude vybírat klasickým výběrovým řízením," upřesnila paní Dekastello.

"Některé lidi na schůzku přitáhla mylná informace, např. že se v parčíku mají kácet stromy, stavět podium nebo uzavřené dětské hřiště. Odcházeli ale spokojení, že žádný plán ještě neexistuje a navíc se na jeho tvorbě mohou podílet opravdu všichni," konstatovali pořadatelé schůzky. 

 

Nejbližší akce ve Veltrusích 

Opékání buřtů v klášteře

28.10.2015 - 14:0017:00

Veltrusy - Hospic knížete Václava spolu s RC Havránek pro vás připravilo druhý ročník Opékání buřtů v klášteře, které se bude konat ve středu 28. 10. 2015 od 14:00 do 17:00 na zahradě kláštera ve Veltrusích . Kromě buřtíků budou pro děti připraveny i hry, soutěže a výtvarné tvoření. Pokud se chcete této akce...
Více o akci