Zastupitelé schválili rozpočet kraje ve výši 19 miliard

 

Rozpočet Středočeského kraje v roce 2016 bude mít příjmy i výdaje 19,318 miliardy korun. Schválili hod zastupitelé na dnešním zasedání.

Peníze na ekologii

"Na školy počítáme s 20 projekty na zateplení škol z fondu životního prostředí. Prioritou je také environmentálnní vzdělávání, k pěti již zavedeným ekocentrům přibude Orlov na Příbramsku," řekl hejtman Miloš Petera.

Hromadná doprava je zajištěna

Pro příští rok bude zachována současná úroveň pokrytí hromadnou dopravou. Nejsou rušeny žádné spoje a pokračuje desetiletá smlouva s ČD. "Stávka řidíčů autobusů se Středočeského kraje netýkají, mzdy jsou tu vyšší," uvedl Miloš Petera, který se minulý týden účastnil jednání hejtmanů kvůli stávkové pohotovosti.

Nové pavilony nemocnic

V sociální a zdravotní oblasti se počítá s dalšími investicemi. Bude otevřen domov seniorů v Rakovníku.  Ve zdravotnictví se bude pokračovat ve výstavbě nových pavilonů. Přes půl miliardy je součástí rozpočtu investice do zdravotnictví. V krajských nemocnicích půjdou peníze hlavně do porodnic v Mladé Boleslavi a Příbrami. Celkové náklady po započtení mimorozpočtových zdrojů by se mohly vyšplhat na 3 miliardy.

Dotace pro obce

Vedení kraje počítá se zavedením Programu obnovy venkova jako součásti Fondu rozvoje obcí a měst. Celkem tu bude vyčleněno 100 milionů korun a každá obec bude moci žádat o maximální částku 500 tisíc. Projekty na mateřské a základní školy pak budou podpořeny celkovo částkou 200 milionů.

Klíčová slova: